От днес редица регионални медии в Русия започнаха акция срещу телевизионния канал НТВ. В раздела с телевизионната програма, точно под логото на НТВ, от днес се появява надпис:

„Бъдете внимателни! Под формата на журналистически материали от канала НТВ може да получите изкривена информация или пропаганда“.

Акцията е отговорът на медийната общност на излъчения от НТВ филм „Длъжниците на Държавния департамент“, в който се твърди, че вестник „Якутск вечерний“ е получавал средства от чуждестранни източници, свързани с Държавния департамент на САЩ. Във филма също се споменава телевизионния канал ТВ-2, вестник „Челябинский рабочий“, издателския холдинг „Алтапрес“ и вестник „Мой район“, съобщава „Новая газета“.

След излъчването на филма Обществената колегия по жалби в пресата го определи като „фалшиф донос“, в който са използвани „манипулативни способи за въздействие върху мнението на зрителите“. Телевизия НТВ обаче не реагирала по никакъв начин на тези обвинения. Тогава Алиансът на независимите регионални издания (АРНИ) решава да подкрепи медиите с тази национална акция.

Идеята за кампанията е на главния редактор на „Градски вести“ Валерий Безпятих.

„След излъчването на филма, всички в АРНИ си казахме, че трябва да подкрепим колегите. Леонид Левин – главният редактор на „Якутск вечерий“, е наш гуру, всички вестникари в страната го уважават, както независимите, така и държавните“, казва Безпятих.

За първи път предупреждението за опасност в съдържанието на НТВ и канал „Россия“ се появява на страниците на самия „Якутск вечерний“. След това предупреждението е публикувано във вестници в Свердловска област, а седмица по-късно се включили от цяла Русия.

Засега кампанията няма срок. Издателите обсъждат дори да спрат изобщо да публикуват програмата на НТВ. Това не е първата подобна акция на регионални медии в Русия. В края на 2015 година изданията протестираха срещу обявяването за чуждестранен агент на „Центъра за защита правата на медиите“. Десетки издания и над 600 журналисти се включиха тогава. Онлайн изданията в един и същи ден поставиха на първите си страници черен фон, но не спряха достъпа до информацията.