"Групата за натиск" по темата за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) в парламента кани главния прокурор Сотир Цацаров да представи доклад за свършеното от прокуратурата по казуса. В групата влизат депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ) и Валери Симеонов (ПФ). Поканата се отправя чрез писмо, което ще бъде пратено до прокуратурата днес.

В документа се казва, че от фалита на КТБ са минали близо 2 години и опасенията, че "грабежът на века" ще остане без последици за виновните лица и че опасенията, че източените над 4 млрд. лв. ще се платят основно от българските данъкоплатци, се засилват.

Според депутатите отговорност трябва да се потърси не само от Цветан Василев, а и от останалите ръководни служители в банката, които са допуснали отпускането на необзепечени кредити за милиарди. Отговорност трябвало да понесат и членовете на тогавашнто ръководство на БНБ и другите органи, които не са упражнили достатъчен надзор.

В писмото се изтъква, че част от документацията е била иззета от прокуратурата, а така е поради която е останала недостъпна за международната разследваща компания, която проследяа източените от банката средства.

Депутатите припомнят, че с последните изменения на конституцията е дадена възможност парламентът да изслушва и приема  доклади на прокуратурата, относно прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Славов призна, че поканата на депутатите не задължава с нищо Цацаров. Симеонов обаче е убеден, че главният прокурор ще дойде в парламента. Той припомни, че групата за натиск вече е постигнала някои успехи във връзка с разкриването на информация по темата КТБ.