Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на Христо Динев като градски прокурор на София. Решението бе взето единодушно с 9 гласа "за", пише "Правен свят", в отсъствието на Незабравка Стоева.

Главният прокурор Сотир Цацаров изчете мотивите на Динев да напусне – по здравословни причини, които налагат продължително отсъствие от работа. В молбата за напускане на шефското място Динев изразява и благодарност за съвместната работа на всичките си колеги.

Същевременно на днешното заседание, по предложение на Сотир Цацаров, колегията единодушно определи за и.ф. градски прокурор Емилия Русинова, която е зам.-шеф на СГП.

Според правния сайт от няколко месеца между Динев и ръководството на прокуратурата има разногласия. За оставката му се говори още от миналата година. Но едва на 30 май тя стана факт. Времето на напускането му съвпадна със съобщението, че визитата на европейските прокурори, които трябва да изготвят анализ на дейността на държавното обвинение се отлага, което даде повод двете събития да се обвържат.

Очаква се на някои от следващите заседание прокурорската колегия да обяви процедура за избор на нов градски прокурор на София. По непотвърдена информация в конкурса вероятно ще участва зма.-шефката на СГП Емилия Русинова.