Новоизбраният кмет на Букурещ Габриела Фиреа възнамерява да направи градския транспорт в румънската столица безплатен. Темата е една от водещите новини на румънските медии, които цитират телевизионно интервю на русокосата дама.

В него тя казва: 

"Разговарях с експерти, разгледахме възможностите и реших, че това може да се въведе. Безплатен ще е само транспортът по пътищата, но не и за метрото, което спада към Министерството на транспорта. Това е икономически план, който в скоро време може да бъде приложен".

Нейната кандидатура бе издигната от социалдемократическата партия и спечели кметските избори в Букурещ в края на миналата седмица. Фиреа победи с 43,14% от гласовете. Румънската левица спечели местните избори в столицата, въпреки че през ноември нейното правителство, начело с бившия премиер Виктор Понта, подаде оставка.

Въвеждането на безплатен градски транспорт в Букурещ няма да е прецедент сред европейските столици. В Талин, Естония, вече от три години хората се возят без да плащат за билетчета. От тамошната община отчитат, че тази мярка се е оказала изключително удачна в борбата със задръстванията, а загубените приходи не са значителни. Освен това, за да получат безплатни карти, много хора декларирали вили и имоти в Талин, което пък е повишило постъпленията от местни данъци и такси.

У нас от 1 юни еднократното билетче в софийския градски транспорт - земен и подземен, поскъпна с 60 процента до 1,60 лева.