Фалиралият врачански завод "Химко" отново е на тезгяха за продажба, след като през януари фирмата на депутата от ДПС Делян Пеевски "НСН Инвестмънт" се отказа да участва в продецурата.

Новата продажба е чрез пряко договаряне с потенциалните купувачи и е обявена от синдика на дружеството Росица Томова, става ясно от информационната система за производствата по несъстоятелност.

Офертите  могат да се подадат до 11 часа на 21 юни, а предишния ден потенциалните кандидати за нов собственик трябва да са внесли задатък от 1 млн. лв. В противен случай кандидатстването им ще се смята за невалидно. Минималната цена, на която държавата се надява да продаде торовия завод, е същата, както при предишната провалена продажба - 11.7 млн. лв.

Преди това имаше още два провали търга на по-висока цена, към които обаче нямаше достатъчен интерес.

Критерият за продажба е предложена най-висока цена. Синдикът ще може да проведе допълнителни еднократни преговори с всеки от явилите се потенциални купувачи, които ще могат да подобрят финансовите си предложения с минимум 50 хил. лв. 

Това ще е четвъртият опит за продажба на затвореното още през 2002 г. предприятие, макар несъстоятелността му да бе обявена десет години по-късно.

"Химко" - Враца бе затворен още през 2002 г., макар несъстоятелността му бе обявена 10 години по-късно.