“Да си президент на САЩ, трябва да знаеш за какво става дума. Тази страна е успешна, когато са налице две партии, които подхождат сериозно и се опитват да решат проблемите”, заяви Барак Обама пред водещия на “The Tonight Show” Джими Фолън.

Пълното интервю ще бъде излъчено довечера по тв канала NBC, но американските медии разпространиха днес акценти от казаното от Обама.

“Хората всъщност искат кандидатът на републиканците да е някой, който може да се справи с тази работа (президент – б. р.), ако бъде избран”, коментира стопанинът на Белия дом по повод предстоящото номиниране на Доналд Тръмп от неговата Републиканска партия за участие наесен в президентската надпревара.

Без нито един път да спомене името на Тръмп, Обама визира точно него:

“Да си президент на САЩ, е сериозна работа, а не тв риалити шоу.”

Обама изразява задоволство от хода на първичните избори при неговата Демократическа партия.

Да припомним, че и в поредния супер вторник Хилъри Клинтън излезе победителка в шест щата. Чисто аритметично тя вече има необходимите гласове, за да бъде обявена кандиатурата й за президент на конгреса на Демократичната партия през юли т. г. Нейният конкурент Бърни Сандърс остана далеч назад, но все още не се отказва от битката.

В интервюто си Обама окачествява вътрешнопартийната надпревара между Клинтън и Сандърс като “витална” и допълва:

“Бърни Сандърс изразходва невероятна енергия и предложи нови идеи. Това беше оздравителен процес за Демократическата партия. Сандърс предизвика партията и й даде нови импулси. Мисля, че той направи така, че Хилъри да се наложи като по-добрата кандидатка.”

Барак Обама призовава партията си към сплотеност и намеква за оттеглянето на Сандърс от надпреварата:

“Надявам се през следващите седмици да обединим редиците си.”

Президентът обяви, че за днес е насрочена негова среща с Бърни Сандърс в Белия дом. Двамата ще объдят и условията, при които Сандърс да се откаже от битката да бъде номиниран от демократите за участие в президентските избори на 8 ноември т. г.