С решението си да не търсят обща дясна кандидатура за президент ГЕРБ създават риск вотът наесен да бдъе спечелен от ляв кандидат. Тази теза изказа на пресконференция в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Кандидатите трябваше да са отдавна известни, тези кандидати трябваше да водят политически дебат, и трябваше да говорим за политики, не за хора", отбеляза Кънев.

Сега ГЕРБ и БСП, решавайки да "крият" своите кандидати, ни оставят да гадаем, каза още той. И посочи това като основен проблем на българската политика.

"С безкрайно арогантното си поведение ГЕРБ провалиха възможността да има общ независим кандидат на десните, който да спечели по един безусловен начин изборите още на първи тур, и да бъде гарант за стабилността на страната, нейната външна политика и сигурност. От тук нататък рискът България да получи ляв президент е в двора на ГЕРБ. Това е арогантно партизанско поведение, не бих го нарекъл и партийно", каза още Кънев.

Според него ГЕРБ ще предложи "партийни послушковци" за президент и вице, "тоест хора, които не отговарят на Конституцията".

Затова Реформаторите трябвало да изберат толкова силна фигура, че тя да получи подкрепа и извън симпатизантите на Блока.

"Дали имаме сили за това от РБ предстои да видим. Но въпросът е дали играем за победа, кандидат, който да е независим, да е алтернативна на ГЕРБ. Или ще играем на някакво надцакване вътре в Блока, в което ДСБ няма да се включи", каза Кънев, и добави: "Никой не може да победи, докато го стрелят в гръб."

Лидерът на ДСБ коментира и проблемите на Блока, като подчерта, че те не са свързани с президентските избори, а просто вотът наесен отбелязва ключова дата в живота на политическата формация - последния от цикъла избори, в които партиите от РБ според споразумението си се явяват заедно.

"Дали ще осъществи забавения с две години към настоящия момент обединителен конгрес и дали ще можем да вземем общи решения за партията, лидерството и чак тогава президентския вот, това ще е определящо. Ако този конгрес не се проведе, РБ ще прекрати своето съществуване поради липса на политическа воля. Това е проблем на Блока, който констатираме по време на цялото му 3-годишно съществуване", обясни Кънев.