След 7-часова дискусия ВСС прие, че "не съгласува" предложенията за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), известни като част от т. нар. съдебна реформа. Решението означава, че Съветът не приема нито една от новостите в него, включително съдийското самоуправление, децентрализацията на прокуратурата, подобренията в правилата за кариерно израстване и т.н.

Макар че предложението на правната комисия е било да се запише, че съгласува Закона за изменение и допълнение на ЗСВ, но има тези и тези конкретни забележки, "здравите сили" с 10 на 8 гласа бутнаха цялото предложение на Съвета за съдебна реформа (в който между другото участваше и представител на ВСС, б.р.).

"Несъгласуването" не пречи на МП да внесе законопроекта нито в МС, нито съответно - в парламента, затова беше определено като "пирова победа" от някои членове на съвета.

Заседанието бе проведено в отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. 

Както Клуб Z писа, предложението бе на председателя на ВАС Георги Колев.

ВСС СЕ ЗАГРИЖИ ЗА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА: А НАС КОЙ ЩЕ НИ ПОВИШАВА?

Михаил Кожарев от прокурорската колегия настояваше съветът да запише включително, че „проектът не отговаря в цялост на изискванията на Конституцията по отношение регулиране на обществените отношения”.

Съветът веднъж вече се събира на 14 май извънредно в събота, за да даде становище какво не му харесва в предложенията за законови промени.

ЦАЦАРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА ЗА ИНСПЕКТОРИ НА ВСС

"Това е пирова победа – зачертахме си шанса да отстояваме корекции в закона в парламента", предупреди днес ядосано Юлия Ковачева.

„Желанието да натрием носа на министерството или на авторите на проекта ни изигра лоша шега на нас. Голяма част от текстовете са по искане на самите нас – атестации, конкурси, кариерно израстване, дисциплинарна дейност. И когато те намериха отражение в законопроекта, с лека ръка, по конюнктурни съображения, постановихме това решение”, скочи и Галина Карагьозова.

Преди това дебатът наистина течеше с конкретни забележки към конкретни текстове. След като обаче решението на Съвета стана факт, Соня Найденова се опита да вкара процедурно предложение: всеки от гласувалите "против" да бъде накаан да се аргументира, защото това е направил само Георги Колев.

Вместо това в ситуацията на надвикване и взаимни обвинения в безотговорност бе постъпило предложение да се отложат оставащите в днешния дневен ред още две точки. Представляващият Димитър Узунов го подложи на гласуване и то мина единодушно. 

И вместо да продължат дебата по спорното решение - както някои явно очакваха, - точно в 16,30 ч той каза: "Поради изчерпване на дневния ред закривам заседанието", дрънна звънчето си и всичко свърши.