Мъж и жена, мъж и мъж, жена и жена - това не е нищо ново в емотиконките на Фейсбук, които от години пускат ЛГБТ-тематични смайлита по повод месеца на Гей Прайда. 

Тази година обаче социалната мрежа дискретно засегна по-дълбока тема - дали хомосексуалните двойки могат да имат деца?

Става дума за поредица от иконки, които показват разнообразни семейства - мъж и жена със син, със син и дъщеря, мъж и мъж със син и дъщеря, жена и жена със едно или две деца... 16 емотикона покриват всички варианти с до две деца.

Всъщност, те са част от 100 пъти по-голям пакет с 1600 смайлита, които са направени, за да отразяват по-точно разнообразието в реалността - не само по отношение на сексуалните ни предпочитания, но и във връзка с тона на кожата. Само знакът на одобрение с палец нагоре има 5 варианта с различен нюанс.

Ето и емотиконките в по-голям размер:

В цивилизованите страни, дори ако гей-двойките нямат право да се женят, обикновено няма проблем един от тях да осинови дете и да го гледа заедно с партньора си. Такава пречка няма и в България. В САЩ от миналата година и двамата могат да са официални родители.

Обичайните доводи срещу това гей-двойките да гледат деца са отдавна оборени както от десетки изследвания в цял свят, така и от успешни вече пораснали деца на хомосексуални.