"Нов проект на Радан Кънев е глупост. Политиката е работа за много хора".

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев на среща с избиратели с Пловдив. Той припомни, че в българската политическа история всеки си е правил собствена партия и в това няма нищо ново.

"Но ако достатъчен брой хора убедени, че могат да бъдат полезни, в идейна близост, тръгнат организационно заедно, тогава един успешен нов политически проект е възможен", обясни Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира и речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент.

"Най-големите достойнства на тази реч бяха там, където са най-тежките атаки срещу нея. Например това, че говорил на английски. Способността да се изказваш добре на един чужд език е нещо, което е ценност, а не недостатък. Другото е комплексарщина или незнаене на езици. Или това, че не е споменал България. Страшно ми хареса, че наш, национален лидер на бедна и периферна държава излезе със самочувствие да говори по големите теми".

Това каза Кънев. И допълни:

"Няма да успеем да докараме европейците да ни оправят правосъдието. Но когато ние започнем да си оправяме правосъдието те ще ни помогнат. Президентът говори като един от европейските лидери. Хората го слушаха и дори се стряскаха, но ще го запомнят".

Кънев припомни, че процесите на обединение започват от периферията.

"Ейбрахам Линкълн не е от Ню Йорк, той идва от горите на Илинойс. Източноевропейските лидери някой ден ще бъдат големите двигатели на европейското единство. България спечели, може би и Европа спечели от тази реч", каза Кънев.

Той коментира, че България трябва да се развива изпреварващо в сравнение с другите страни. И даде пример със състезание по бягане между Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

"Ако Цветанов тича сутрин по плажа Борисов няма да може да го настигне, защото има свръхтегло и пуши много пури", каза Кънев.

И обясни, че свръхтеглото на обществото е раздутата администрация, а пушенето е корупцията. Кънев каза, че Румъния си е поставила ясна цел - да излезе от представите за балканска държава и да се превърне в средноевропейска държава.

"Румъния се движи в тази посока. Тя увеличава дистанцията с България", каза Кънев.

За пореден път Кънев избори големите проблеми в българската политика: фактът, че упражняването на власт е битка кой да открадне повече, партизирана администрация, системна зависимост от външнополитически влияния, незатворените рани от политическите насилия.

"Раните от политическото насилие зарастват чрез неговото признаване, отхвърляне, там, където е възможно - наказване на виновните. В Румъния има един осъден представител на комунистическия режим, макар и на преклонна възраст, това не е без значение. Политическото насилие не започва на 9 септември, то съпътства цялата история на бългрската държава", каза Кънев.

Според него най-големият успех на Реформаторския блок е това, че е наложил на обществото истината, че в общество, в което няма върховенство на закона, няма икономически просперитет.

"Левски  е казал: Свобода и всекиму своето. Как стигнахме до идеята, че целта на матурите е да няма двойки? Винаги можем да свалим критерия за тройки и накрая всички да имаме тройки. Как модела на партийно назначение в администрацията да мотивира хората да уважават труда си? Някой да каже - този, който спечели конкурса заслужаваше повече. Не можем да очакваме тази здрава човешка логика в едно общество, което е подчинено на кланово-партийния принцип", каза Кънев.

Той обясни, че българският патриотизъм и българският политически национализъм има своите ясни основи в XIX в. и във всеки един момент от развитието си е прозападно политическо движение.

"Никой от руската партия не се е наричал националист, той е бил привърженик на православния империализъм със столица Москва. И днес има такива, но те наричат себе си патриоти.  Българският патриотизъм до голяма степен е зароден извън етническите граници на българската общност - Цариград, Букурещ, Виена. Днес, когато над 1/3 от българското население работи и живее извън страната това в въпрос на национална сигурност. Единството на хората с различен етнически произход е елемент от българския национален идеал", каза Кънев.

И изтъкна, че част от българския патриотизъм е грижата и любовта към българската природа.