АБВ настоява журналистката Лили Маринкова да бъде възстановена на работа в БНР, след като новият генерален директор Александър Велев я уволни.

ЛИЛИ МАРИНКОВА: ПОЗНАВАМ ПОЧЕРКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Това се казва в декларация на партията, изпратена до медиите. Ето гласи тя:

„Разтревожени сме от един факт, който засяга не само работещите в медиите:  уволнена от работа е Лили Маринкова.  Лишен от глас е един знаков за българската политическа среда журналист, който отстояваше в годините на прехода  самоотвержено собствена позиция и който превръщаше предаванията си „Неделя 150“ в престижна гражданска трибуна.

Ние от партия АБВ се присъединяваме към възмутените граждани, събрали глас срещу  случващото се. Считаме за недопустим начина, по който се посяга върху  един журналист, и призоваваме Генералния директор на БНР да преразгледа решението си за нейното отстраняване. 

Един такъв акт от негова страна би разколебал съмненията, че в България  се зачеркват предизборно от списъка на работещите неудобните и смелите да говорят истината журналисти. Надяваме се, че връщането на работа на журналист като Лили Маринкова  ще възвърне доверието към националното радио,  за чийто авторитет и слушаемост категоричен принос  имат и журналисти като Лили Маринкова.“

ЖУРНАЛИСТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ: ВЪРНЕТЕ ЛИЛИ МАРИНКОВА В ЕФИР 

АБВ също така настоява и в парламентарната комисия по култура и медии да бъдат поканени  Александър Велев и Лили Маринкова и да бъдат изслушани, за да се обсъдят публично всички съмнения за отстраняване на неудобни от властта журналисти в публичните медии.