Знаем, че България и Швейцария са държави с различна структура, и съответно различен контекст, както посочихте. Отвъд тези разлики, можете ли да посочите основен принцип, по който можем да направим работещи и ефективни референдуми?

Първо е ключово, че администрацията и политиците трябва да свикнат, че има и друг политически играч - обществото, и че трябва да се откажат от част от властта си. В крайна сметка става въпрос за власт. В много държави по света е немислимо правителствата да дадат част от властта си, да споделят властта. Мисля, че този начин на мислене трябва да се промени. А това е трудно за постигане.

В една от последните ви статии изследвате кои хора гласуват електронно в Швейцария. Изводите ви са, че макар по-младите да гласуват електронно по-често, ключов фактор е доверието в компютърните системи и Интернет. Днес говорихте и за важността на доверието при гласуването по пощата. Смятате ли, че може да се създаде ефективна система за електронно гласуване, когато много хора са недоверчиви към електронните системи и модерните технологии?

Същият проблем имаме и в Швейцария. Моята теза, че младите имат повече съмнение в електронните системи от по-възрастните е просто спекулация, още нямам данни за това, това е просто дедукция, трябва да правим повече изследвания за това. 

Смятам, че може да се създаде доверието към една среда или система, ако се включи недоверието в нея. Точно това се опитват да правят в Женева в момента. В Женева са може би най-напреднали, защото са осъзнали, че има хора, които критикуват системата от гледна точка на сигурността. И първо започнаха да включват академици, специалисти по криптиране, които критикуваха първата система за електронно гласуване, включиха ги към проекта, сега работят с тези хора за подобряване на системата. 

Но включиха също така и киберактивисти, хора от Пиратската партия, от Зелената партия, най-критичните към системата. Сега с тях правят уъркшопове, фокусни групи, и се опитва да отворят кода на цялата система, да организират информационни срещи. И сега мислят, че е най-добре да направят напълно прозрачна цялата система.

Вие казахте днес, че с референдум може да се променя Конституцията, но могат ли да се променят основни принципи за това как се управлява държавата? Например, може ли да се постави на въпрос системата на кантоните, конфедерацията? 

Да, можеш. Един краен начин е да поискаш пълна ревизия на Конституцията с гражданска инициатива. Това всъщност е първата инициатива, която съществува от 1848 г.

Има ли процедура за това, или просто директен въпрос на референдум?

Има процедура, да. Първо се задава въпросът  - искате ли пълна ревизия? После се организира Конституционна Конвенция, на която се обсъждат промените.

Тоест има допълнителна институция за големи промени на Конституцията, подобно на нашето Велико Народно Събрание?

Да, има прилика. Има и неща от сегашната Конституция, които не можеш да промениш - теми, засягащи основни човешки права. Не можеш, например, да въведеш мъчения. Но винаги има и спорни теми, кои права са основни и кои не?

А кой решава това?

В крайна сметка, понеже нямаме Конституционнен съд, това го решава парламентът. Решението е политическо. Това е много специален и много комплексен проблем. Напоследък имаме проблем с това. Все повече с референдумите засягаме и международното право, и правото на ЕС, така че това са проблемни въпроси. И ние се борим с това, не всичко е перфектно в нашата система

 

http://www.initiative.bg/?p=2242