Двадесет и осемте държави-членки на ЕС, Норвегия и Швейцария създават обща база данни на тайните си службите за информация свързана с тероризма. Тя ще включва и данните за т.нар. "чуждестранни бойци", най-често европейски граждани, които са отишли да се бият за "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия или Ирак. 

Това съобщи днес Роналд Пластерк, министър на вътрешните работи на Холандия, която председателства Европейския съюз. Неговите вътрешни министри одобриха мярката, която е част от законодателен пакет за борба с тероризма. Европейската комисия го предложи след атентатите в Париж на 13 ноември м.г.

"Информацията, свързана с тероризма и на разположение на секретните служби, ще бъде активно споделяна 24 часа седем дни в седмицата", каза Пластерк на пресконференция след първото заседание на Съвет по вътрешни работи в Люксембург.

"Информацията ще се развие не само по количество, но и като качество", добави Ард ван дер Стьор, министър на правосъдието и сигурността на Холандия.

Той посочи, че откакто общият антитерористичен център на ЕС в рамките на Европол заработи на 1 януари т.г. количеството на обменяната в него информация се е утроило в сравнение с преди.

Традиционният обмен на данни между службите е двустранен и обикновено - на принципа на размяната на едни данни срещу други. Новото в общата база данни е, че въведената в нея информация е достъпна за всички участващи.

След атентатите в Париж, в които загинаха 130 души и последвалите в Брюксел на 22 март т.г., които взеха 32 жертви, държавите-членки отчетоха липсата на обмен на информация като една от причините атаките да не бъдат предотвратени.

Така например се оказа, че информация за един от брюкселските атентатори, Ибрахим ел Бакрауи, която Турция е предала на холандските власти, не стигнала до белгийските. Ел Бакрауи, с богато криминално досие и издирван за нарушение на условията за предсрочно освобождаване от затвора, се взриви в метрото на Брюксел.

Подобна липса на съгласуваност между френските и белгийските служби излезе наяве и след атентатите в Париж. Оказа се, че те както и брюкселските са били подготвени от една и съща терористична мрежа, обхващаша белгийски и френски граждани и направлявана от "Даеш" в Сирия.