Компанията Gawker Media, която наскоро беше осъдена да плати $140 млн. обезщетение на кеч легендата и актьор Хълк Хоган, влезе в процедура по несъстоятелност, като поиска защита от кредиторите си, съобщи в. "Ю Ес Ей Тудей". Gawker е издател на едни от най-посещаваните блогове като Gizmodo, Jalopnik и Lifehacker.

За активите ѝ вече е подадено предложение от Ziff Davis, издател на AskMen, PCMag и Computer Shopper. Имуществото на Gawker ще бъде предложено от съдия-изпълнител на търг с начална цена $100 млн., пише "Ю Ес Ей Тудей", като цитира осведомен източник. Наддаването ще се проведе в края на юли.

В документите, подадени в Съда по несъстоятелност към Южния район на Ню Йорк, Gawker оценява активите си на стойност между $50 и $100 млн., а задълженията - между $100 и $500 милиона.

Тери Болеа, известен с псевдонима Хълк Хоган, съдеше Gawker за $100 млн., след като през 2012 г. в издание на групата беше публикувано видео, в което той прави секс със съпругата на най-добрия си приятел. В съда Хоган заяви, че това представлява нарушение на неговите права на лична неприкосновеност. Компанията беше осъдена да плати на кечиста $55 млн. за материални вреди, $65 млн. за нематериални загуби и отделно $25 млн. за криминално престъпление.

Хоган е най-големият кредитор в списъка на кредиторите на Gawker, като там присъстват още адвокатската кантора Morrison Cohen, застрахователната фирма Risk Strategies и Google.

Случаят беше тема на гореща дискусия в медиите, след като стана известно, че Хоган е получил финансова подкрепа от $10 млн. от милиардера Питър Тийл, един от създателите на PayPal, за да може да покрива разходите си за процеса. В интервю за в. "Ню Йорк таймс" Тийл заяви, че Gawker "цели привличането на внимание чрез унижаване на хората, дори когато това няма връзка с обществения интерес".

През 2007 г. един от блоговете на Gawker - Valleywag, публикува статия за Тийл, който и тогава не е криел, че е гей, озаглавена "Питър Тийл е абсолютен гей, хора".

Ролята на Тийл в процеса на Хоган доведе до разгорещен обществен дебат за етичността на финансирани от трети страни процеси и издигна притесненията за това лишени от достатъчно средства компании да не могат да използват правото си на изразяване на свободно мнение под натиска на богати личности, които им организират продължителни и скъпо струващи процеси, пише в. "Ю Ес Ей Тудей".