Време да пренапишем научните книги: пeриодичната таблица на елементите има нови имена за четири елемента, пише в. "Ню Йорк таймс". Международният съюз за чиста и приложна химия (IUPAC), пазителят на вратите на периодическата таблица, обяви този четвъртък предложените имена за елементи с номера 113, 115, 117 и 118 - нихоний, московий, тенесин и оганесон.

4 НОВИ ЕЛЕМЕНТА ВЛИЗАТ В МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА

Новите имена за четирите свръхтежки радиоактивни елементи, ще заместят намиращите се на седмия ред елементи с невдъхновяващи служебни наименования унунтрий, унунпентий, унунсептий и унуноктий.

През декември м.г. IUPAC официално призна съществуването на четирите химични елемента и даде правата за тяхното именуване на учени от САЩ, Русия и Япония, които ги откриха. Сега те са предложени за обществено обсъждане. Хората могат да дават препоръки за отхвърлянето им до ноември, но IUPAC ще вземе окончателното решение.

Нихоният (Nh) е открит от учени от института "Рикен" в Япония. Екипът е първият от Азия, получил право да предложи добавка към таблицата. Името идва от Нихон, която е една от двете думи за Япония на японски език. Другата - Нипон, направи опит да влезе през 1908 г. като нипоний, за елемент 43 (технеций), но не беше приета. По това време изследователите не са могли да повторят експериментите на Масатака Огава, японски химик, който е изолирал елемента. Две десетилетия по-късно става ясно, че Огава в действителност е открил нов елемент - 75, до тогава известен като рений. Екипът, създал 113-ият елемент казва, че е избрал името му отчасти в почит на работата на Огава.

Снимка БГНЕС

Трио от изследователски организации - Обединеният институт за ядрени изследвания в Русия, Националната лаборатория "Оук ридж" в Тенеси и Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния, получават правото да именуват елементи 115 и 117.

Московият (Мс), носи името на Москва, в близост до която се намира Обединеният институт за ядрени изследвания (град Дубна). Тенесинът (Ts), получава името си от щата Тенеси, където е Националната лаборатория "Оук ридж". След калифорния (Cf, 98-и по ред), това е вторият химичен елемент, носещ името на щат.

Правата за именуване на елемент 118 са на руския институт, но заедно с колегите им от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор". Те избират оганесон (Og) в чест на Юрий Оганесян, който е помогнал за откритието на няколко свръхтежки елемента. Ако бъде прието, това ще бъде за втори път случай, когато елемент е наименуван на жив човек. Първият е №106, сиборгий (Sg), на името на учения Глен Т. Сиборг.

Предложените имена може да разочароват някои хора, като 150-те хиляди фенове на покойния Леми Килмистър от Motörhead, които подписаха петиция елемент 115 да бъде наречен лемий. Или над 50 000-те почитатели на Тери Пратчет, които искат 117-ият да се казва октарин - цветът на магията - осмият цвят от светлинния спектър на Светът на диска.

А читатели на Ню Йорк таймс предложиха тръмпий и годзилий за новите елементи. Нямат шанс.