Биеше ме непрекъснато и изпадаше в шизофренични състояния при най-малкото раздразнение, заяви бившата съпруга на най-масовия убиец в историята на САЩ Омар Матийн. Той я бил превърнал в заложница и не ѝ позволявал да се вижда с родителите си, докато тя все пак не успяла да се разведе. Според нея най-голямата мечта на Омар била да стане полицай.

Явно американецът от афганистански произход е имал влечение към този вид служба, защото е работил почти девет години в една от най-големите частни охранителни компании в света – „G4S“. Фирмата е базирана в Лондон, но е имала представителства в САЩ.

В обнародвано вчера от компанията заявление, компанията потвърди, че 29-годишният Матийн „от 10 септември 2007 г. е бил сътрудник на G4S“. „Ние сътрудничим с правоохранителните органи на САЩ, включително и с ФБР“, пише в документа. 

Заради масовото убийство и вероятната връзка на нападателя с терористичната организация "Даеш" президентът на САЩ Барак Обама свиква в понеделник среща с ръководството на основните антитерористични агенции на страната. На нея ще присъстват директорът на ФБР Джеймс Коми, министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън, директорът на националния антитерористичен център Николас Расмусен и първият заместник-генерален прокурор Сали Йейтс. „Те ще предоставят информация за разследването на нападението в Орландо“, пише в съобщение на пресцентъра на Белия дом. 

Както е известно преди да започне да стреля в гейклуба "Пулс" Омар е звъннал на спешния телефон 911 и обявил своята лоялност към "Даеш", после заявил, че се вдъхновява от хора като взривилите бомбите на маратона в Бостън преди няколко години.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп побърза да яхне вълната от недоволство и страх в САЩ и заяви, че е бил „прав относно радикалния ислямски тероризъм“, и призова към твърдост и внимание.

„Оценявам поздравленията към мен за това, че бях прав относно радикалния ислямски тероризъм. Но не искам поздравления – искам твърдост и внимание. Трябва да сме умни“, заяви Тръмп. Милиардерът призова президента на страната Барак Обама да подаде оставка, защото не е казал и дума за радикалния ислям по време на своето обръщение във връзка със случилото се. „Защото лидерите ни са слаби, аз ви казвах, че това ще се случи. А сега нещата ще стават дори още по-лоши“, заяви Тръмп. „Опитвам се да спасявам животи и да предотвратя следващи терористични нападения. Не можем да си позволим да сме повече политически коректни“, добави той. От изборния щаб на предприемача твърдят, убиецът в Орландо е крещял „Аллах Акбар“, докато е избивал посетителите на клуба. 

„Присъединявам се към гражданите на САЩ в молитвите за жертвите на нападението, техните семейства и тези, които са направили всичко да спасят животите им“, коментира Хилъри Клинтън.

„Това е терористичен акт. Ние трябва да победим международните терористични групи, да работим със съюзниците и партньорите си и да преследваме терористите, където и да са. Ние трябва да пазим оръжията, като това използвано снощи, далеч от ръцете на терористите или престъпниците. Това е най-смъртоносното масово убийство в историята на САЩ и ни напомня, че бойните оръжия нямат място по улиците. Време е да стоим заедно в защитата на нашите общности и държава“, обяви тя.

Още снощи редица световни лидери изразиха своите съболезнования спрямо близките и роднините на пострадалите и загиналите по време на кървавата трагедия. 

„В съболезнователна телеграма руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия споделя мъката и болката на тези, които са загубили своите роднини и близки в резултат от това варварско престъпление и се надява на скорошно оздравяване на ранените“, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„От името на правителството и гражданите на Израел изразявам нашите искрени съболезнования за жителите на САЩ във връзка с тази престъпна атака“, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. 

„Принц Филип и аз (кралица Елизабет - б.р.) бяхме шокирани от случилото се в Орландо. Нашите мисли и молитви са със всички, които са били засегнати“, пише в съболезнователна телеграма на британския кралски двор