Съветът за електронни медии (СЕМ) е предвидил в дневния си ред утре среща с представители на инициативния комитет в подкрепа на журналистката Лили Маринкова.

Това става ясно от сайта на медийния регулатор. Срещата е заради уволнението на Маринкова като директор на програма "Хоризонт" по БНР и свалянето й от ефир като водещ на политическото предаване "Неделя 150". 

Решението е на новият директор на БНР Александър Велев, а официалният мотив - че журналистката е в пенсионна възраст. На мястото на Маринкова в "Хоризонт" е назначен журналиста Васил Велев.

Веднага след уволнението журналисти, преподаватели, медийни експерти настояха Маринкова да бъде върната в ефир.  

ЖУРНАЛИСТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ: ВЪРНЕТЕ ЛИЛИ МАРИНКОВА В ЕФИР

До какво ще доведе срещата в СЕМ - предстои да видим. Регулаторът ще се занимае и с друга тема, свързана с БНР - избор на нов Управителен съвет. Мандатът на настоящия изтече на 7 юни, а преди това членовете му отказаха да подадат оставки предсрочно, за да може Велев като нов генерален директор да избере екипа си. Кои имена е предложил той в органа все още не е ясно.

Медийният регулатор ще обсъди и процедурата по старта на конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ. Мандатът на Вяра Анкова изтича през август, но депутатите гласуваха промени в Закона за радиото и телевизията, според които тя може да изпълнява задълженията си до избора на наследник. Това на практика може да е безсрочно.

ОПИТВА ЛИ СЕ НЯКОЙ ДА ЗАБАВИ ИЗБОРА НА НОВ ДИРЕКТОР НА БНТ?

Очаква се обаче СЕМ да насрочи новия конкурс скоро. В момента се обсъждат нови процедурни правила за номинации, изслушване и избор на кандидати. Анкова няма право да се кандидатира за нов мандат, защото по закон не може да е начело на обществената телевизия повече от два пъти поред.