За първи път от началото на финансовата и икономическата криза държавите от НАТО извън САЩ започват отново да увеличават отбранителните си разходи, които досега съкращаваха, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. За 2015 увеличението е с 0,6 на сто над предишната, а за тази година се очаква увеличението да бъде 1,5 на сто или близо 3 милиарда долара.

"Това са само първоначални оценки, но те са окуражаващи", каза Столтенберг. "Това вече е напредък. След много години движение в погрешната посока ние се връщаме в правилната".

Той поясни, че картината на националните отбранителни разходи е "смесена, но по-добра". В някои съюзни държави като САЩ те надвишават 3 на сто от БВП, в други са далече под 2 на сто от БВП. Преди две години НАТО реши всички съюзници да доведат отбранителните си разходи до минимум 2 на сто от БВП в рамките на десет години. В момента САЩ плащат 70 на сто от сметката на НАТО и недоволстват, че останалите съюзници не допринасят според възможностите си за колективната сигурност. 

Увеличаването на отбранителните способности на съюза и укрепването на източните му граници са главни теми в предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава на 8 юли. Министрите на отбраната на алианса се очаква утре и вдруги ден да подготвят в Брюксел едно от главните решения на срещата - да разположат четири батальона в Полша и в трите балтийски държави, каза Столтенберг. Там ще бъде складирана и бойна техника и запаси, добави той.

Мярката е част от отговора на НАТО на промяната в позициите на Русия след като тя анексира Крим през март 2014 година. Генералният секретар отбеляза, че "Русия продължава да подкрепя сепаратистите в източна Украйна с оръжия и с доставки".

Столтенберг припомни, че НАТО е утроила силите си за отговор на 40 000 души, а тяхното "острие" от 5 000 военни може да бъде разположено за дни в театъра на бойните действия. В последното голямо учение на алианса 1 000 войници и 400 бойни машини са се придвижили от Испания до Полша за четири дни.