Арестувана е влюбена хомосексуална двойка в момент на полагане на цветя пред посолството на САЩ в Москва в памет на жертвите от Орландо, съобщи на сайта си руската медийна групировка РБК. Вестта бе разпространена и от онлайн изданието на "Шпигел".

През нощта срещу неделя ислямистът хомофоб Омар Матийн (29 г.) нахълта в гей бар в Орландо, Флорида, изби 49 души, рани 53-ма и след 3-часова драма бе покосен от полицейски куршуми. Той е роден в Ню Йорк в семейство афганистанци.

По повод трагедията работещият за РБК журналист Ислам Абдуллабеков и интимният му приятел Феликс Глюкман се отправили към дипломатическото представителство на Вашингтон в Москва, за да се поклонят пред паметта на жертвите. Те положили цветя и табела с надпис Love wins ("Любовта побеждава"). Когато се опитали да запалят и свещи, върху тях се нахвърлили униформени.

"Полицаите незабавно ни арестуваха и ни отведоха в патрулката. Обвиниха ни в извършване на някакви непозволени действия - не сме били съгласували акцията си с властите. А ние само искахме да изразим съболезнованията и покрусата си по повод масовото убийство. Нямахме никакви намерения да провеждаме политическа акция", казва Абдуллабеков.

Според РБК на двамата арестувани били иззети документите за самоличност, записали са номерата на мобилните им телефони, след което са ги откарали в участъка на Пресненския район в Москва.

Абдуллабеков публикува във фейсбук снимка на приятеля си Феликс от полицейския автомобил и написа:

"Това не може да бъде!"

Оказва се, че в Русия може. Най-вероятната причина за ареста е любовта между двамата млади мъже в една страна, където хомосексуализмът се смята за престъпление