Съдът на Европейския съюз реши днес, че Великобритания може да откаже детски надбавки на чужденци, които не са икономически активни в страната.

Той постанови, че е може да е дискриминационен законът, според който надбавките зависят от правото за пребиваване в Обединеното кралство, но че той може да бъде оправдан от нуждата да бъдат защитени публичните финанси. Правото на пребиваване се отнася за чужденците, които работят, търсят работа, или са живели във Великобритавия поне пет години.

Европейската комисия оспори британските проверки за право на чужденците да пребивават като дискриминационни, защото на тях не подлежат британските граждани. Съдът обаче отсъди, че тези проверки не отиват отвъд необходимото да бъдат защитени парите на данъкоплатците.

Тези мерки са насочени срещу т.нар. "социални туристи", безработни източноевропейци, които отиват във Великобритания и в други богати страни в Западна Европа, не за да работят, а само за да живеят от помощи за бедни, без да са работили там и да са правили социални здравни вноски.

Темата е особено чувствителна преди насрочения за 23 юни референдум в Обединеното кралство за това да остане ли то в ЕС.

"Това е победа за Обединеното кралство и за здравия разум. Тя е отплата за позицията на министър-председателя (Дейвид Камерън - б.р.), кято винаги е била, че свободата на движение означава свобода да работиш, не да получаваш помощи", коментира Антеа Макинтайър, евродепутатка от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас каза, че съдебното решение отразява последователно защитавана от нея теза, че свободата на движение не означава право на социална защита навсякъде в ЕС. Социалната политика е в националното поле на компетентност.

Имиграцията е гореща тема преди референдума за ЕС. Консервативната партия на Камерън е разделена. Докато радикалното ѝ крило, олицетворявано от бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, е за излизане от съюза, Камерън призовава избирателите да гласуват за оставане при условията, които той договори с останалите 27 държавни и правителствени ръководители в ЕС миналия декември. Те включват възможности страната му да се защитава от социални туристи.

Очаква се лагерът на Камерън да посочи решението като пример, че Великобритания може да брани интересите си в ЕС, без да го напуска, лишавайки се от предимствата на единния му пазар и от международната му тежест. Привържениците на напускането се очаква да го изтъкнат като пример, че за вътрешни въпроси като имиграцията и социалната политика Обединеното кралство е зависимо от европейското законодателство и съд.