Трябва да се уважава историята, каза за пореден път лидерката на БСП Корнелия Нинова по въпроса защо е отдала почит на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Тя коментира темата в ефира на бТВ.

"С всичките недъзи, тези хора са строители на България. Ние сме го признали."

Водещият Антон Хекимян отбеляза, че това явно не е така - нали БКП е изключила Живков от редиците си, след като бе свален от всички постове.

"Мисля... мисля, че не", леко объркана отговори Нинова. 

Лидерката на БСП обаче греши. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков. Освобождавайки го от функциите му, пленумът изказва и благодарност за неговата дейност дотогава. На следващ пленум на ЦК на БКП (13 декември 1989 г.) Живков е порицан и изключен от партията.

След това Нинова каза:

"Важно е да не си променяме историята, да не я пренаписваме."

Лидерката на социалистите продължи и с войната си срещу Министерство на земеделието, която започна от обвинението, че се крие загубата на 1,1 милиарда лева по Програмата за развитие на селските райони, които няма да бъдат възстановени. Тя показа писмо, с което се е сдобила неофициално от Европейската комисия, в което България е предупредена за това. Според нея вероятно ще бъде взет заем, с който ще се покрие загубата.

Министърката на земеделието Десислава Танева преди това обясни категорично:

"1,1 млрд. може да изглежда старшно, но той е разплатен и платен. В момента, в който излезе този филм на г-жа Нинова, бяха разплатени 56 млн. лева. Ако имаше спиране, можехме ли да ги платим?"

Тя отбеляза, че писмото с предупреждението от ЕК е факт, но трябва разбиране на процедурите, за да бъде разбрано. И заяви твърдо, че обвиненията на Нинова са лъжа, макар да отбеляза, че не иска да я обижда:

"Г-жа Нинова, която е интелигентен човек, явно следва позицията на свои съветници, и явно иска да се покаже като крайна опозиция."

Нинова обаче си остана на своето:

"Вярвам на това, черно на бяло, подписано, написано. Чухме вчера какво ли не, първо заплахи за съд, после се прехвърли отговорността на Пламен Орешарски, Жан Виденов и така до Хан Аспарух."

В разговорът се включи и зам.-министърът Васил Грудев, който заяви, че спиране на плащането няма, парите продължават да идват.

"Това е абсолютен факт, проверим", подчерта той. 

Според него има 1200 проверки по обществени поръчки, които според ЕК не са достатъчни. Нинова обаче възрази:

"Тука пише: "Грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени."

Лидерката на БСП каза още, че няма да коментира президентската кандидатура на БСП до средата на юли.