Утре и вдругиден главният прокурор Цацаров и двама негови заместници отиват в Бургас, където ще извършат проверка на всички сигнали за страстване на наркобизнеса с полицията или други правоохранителни органи.

Това стана ясно от думите на говорителя на ВКП Румяна Арнаудова пред БНТ. Цацаров и заместниците му ще проведат "работни съвещания" с всички наблюдаващи прокурори, които работят по "знакови дела" в региона - не само свързани с Очите.

Арнаудова съобщи, че ще бъде проверено има ли сигнали за полицейски служители и какво отношение е взето по всеки един от тях.

След едноседмично разследване на стрелбата в Слънчев бряг говорителят на главния прокурор обобщи, че след ареста на 19 души към момента има едно обвиняемо лице с мярка за неотклонение “задържане под стража”, едно починало лице и двама пострадали, като единият е Димитър Желязков – Митьо Очите.

МИТЬО ОЧИТЕ ПРЕСКОЧИ ТРАПА

Изключително сложна е фактическата обстановка и без експертиза на вещите лица прокуратурата не може да предяви обвинения и да задържи лица, обясни тя и добави:

“Експертите трябва да дадат отговорите на въпросите, които поставя прокуратурата – кое лице кое оръжие е носило, колко изстрела, къде са били насочени, кого са наранили, за да се установи кой е извършил престъпното деяние. Рано е да съобщим категорично какви са мотивите за стрелбата, но те ще бъдат установени от прокуратурата, увери Арнаудова

Тя отбеляза, че версията “спор за наркоместа” винаги е във фокуса на вниманието в случаите, “когато има деяния, свързани с разпространение, употреба, държане на наркотични вещества”:

"Мотивите ще бъдат уточнени. Малко е рано да съобщим какви са те точно, но мотивите са елемент, който следва да бъде установен и доказан от прокуратурата."

Разследващите са направили до вчера 4 огледа на местопроизшествието, гилзите, иззети от мястото са между 20 и 30, прибрани са 4 оръжия, с едно от които е извършено убийството. Всички те обаче са законно притежавани..

Арнаудова се похвали, че анализите на държавното обвинение сочат, че от миналата година са се увеличили случаите на разкрити, доказани и наказани случаи на наркоразпространение в Слънчев бряг. Тя допълни, че нямат информация - каквато излиза по медиите, полицията да закриля този черен бизнес:

"Основната версия е опит за самоубийство. Няма каквато и да е индикация за умишлено причиняване на смърт. Все пак не се изключва и версията за случайно падане, защото паратетът на терасата е много нисък."

Така тя коментира трагичния инцидент с гимнастичката Цвети Стоянова.

ЦВЕТИ СТОЯНОВА САМА ОТКАЗАЛА ЕВРОПЕЙСКОТО, НЕ Е ГОНЕНА ОТ ОТБОРА

Тя каза, че няма предсмъртно писмо.