Нелегалните влизания от Турция в Гърция са намалели до 47 през май в сравнение с 1740 дневно преди мартенското споразумение между ЕС и турското правителство за спиране на нелегалната миграция, съобщи днес Европейската комисия.

От влизането на споразумението в сила на 20 март до днес Гърция е върнала на Турция 462-ма мигранти, които не са поискали убежище. Между тях 31 са сирийци. В същото време 501 сирийски бежанци са били презаселени от Турция в европейски страни по схемата "един срещу един".

Нищожен е напредъкът в т.нар. релокация на мигранти от Гърция и Италия в други страни на съюза. Миналия месец те са били допълнително 780, т.е. два пъти повече от предния, но далече от месечната цел за 6000 премествания.

Двете двегодзишни схеми за релокация, които ЕС прие през лятото и есента на м.г., предвиждат общо 160 000 мигранти от двете страни да бъдат преместени другаде в Европа. Но някои държави като Словакия и Унгария отказват да приемат квотите си. Словакия оспорва схемите като незаконни в Съда на ЕС. досега са преместени общо 2 280 души (1 503 от Гърция и 777 от Италия). На гръцка територия има 49 000 кандидати за убежище и нелегални имигранти.

До днес ЕС е изплатил на Турция 105 милиона евро от общо 3 милиарда, които се ангажира да ѝ отпусне за проекти за заетост и социална защита на 2-та милиона бежанци на нейна територия до 2018 година. Турция още не е изпълнила всички показатели за визова либерализация с ЕС, която той ѝ обеща заедно с финансовата помощ.