Бившият американски шпионин Едуард Сноудън, намерил убежище в Русия, няма да получи почетна докторска титла в Германия.

Това реши днес съд в град Шверин.

Научното отличие за Сноудън беше предложено от Факултета по философия към университета в Рощок. Съдът отхвърли такава възможност с мотива, че не са представени убедителни аргументи за отличаването на Сноудън с почетното звание. Не са били изпълнени строгите изисквания на Закона за висшето образование. Той разпорежда почетна докторска титла да се присъжда за изключителни и особени научни заслуги.

От факултета са посочили, че искат да присъдят почетна докторска титла на Сноудън заради обществената и политическа значимост на неговите разкрития. Така е направен опит за недопустимо разширяване на правната рамка, се посочва още в мотивите на съдебното решение.

До съд се стигна, след като ректорът на университета в Рощок, подкрепян от образователното министерство на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, през 2014 г. отказа връчване на почетна научна титла на Сноудън. Аргументите на ректора бяха, че нито Факултетът по философия има право да отличава чужденци през главата на ректората, нито Сноудън има някакви научни заслуги.

Така деканатът на факултета се обърна към съд.

Ханс-Юрген Венсирски, бившият декан на Факултета по философия (действащ по време на решението за титлата на Сноудън), днес изрази разочарованието си от съдебното решение. Той обаче не оговори на въпрос дали решението ще бъде обжалвано.

Както е известно, Едуард Сноудън е работил за ЦРУ, а впоследствие и за Националната агенция по сигурност НАС. Той избяга от САЩ през 2013 г. с обилна секретна документация, която получи публичност. Станаха ясни прийомите на щатските спецслужби, включително тотално подслушване на европейски и световни политици и бизнесмени. Сред подслушваните беше и германската канцлерка Ангела Меркел.