За разлика от прокуратурата, Централната избирателна комисия (ЦИК) не видя вероятно купуване на гласове на миньорите в Бобов дол, заснето от скрита камера на Нова тв.

В репортажа как работата миньори от Бобов дол получават инструктаж за кого да гласуват. Споменаването на номера на политформацията, за която трябва да пуснат бюлетина, е скрито от медиата. 

На днешното инфарктно заседание на комисията членовете й водеха пет часа ожесточен спор трябва ли да има наказани и кои изобщо да са те, да се обяви ли партията, която се предполага, че стои зад корпоративния вот, да се потърси ли информация за участниците в "случката", да се сезира ли прокуратурата или не и в крайна сметка не взе никакво решение. Стигна се и до лични нападки и обвиненения.
 

10, 15, 25...

 

Първо членовете на ЦИК не можеха да се разберат да обявят ли номера на партията от репортажа и влязоха в спор дали да не направят закрито заседанието си, за да изгледат нецензурираната версия на материала. И въпреки че в правилника на ЦИК изрично е записано, че заседанията са публични, предават се в реално време и "засекретяване" може да има само ако ще се обсъжда тема, свързана с лични данни.

Цветозар Томов (ГЕРБ) пък настояваше комисията да излезе с решение преди да е видяла коя е партията евентуален нарушител, за да не се влияят членовете й, избрани от формациите в парламента и в европарламента. Решението обаче не бе прието, а в крайна сметка ЦИК изгледа видеото при закрити врата.

"Партийната принадлежност" на членовете на комисията обаче лъсна след това, при продължаването на дискусията на открито заседание. С изказване на Ивайло Ивков (Синята коалиция/Реформаторски блок). Той обяви, началниците в мината агитирали работниците да гласуват за партията с номер 25. Под този номер е БКП.

После обаче Ивков се поправи, като посочи нов номер - 15 и даже уточни, че с него на вота се явява Коалиция за България. Реплекира го колежката му Росица Матева (БСП). Номерът бил 10 - на Реформаторския блок. Скочи и Румяна Сидерова (БСП), която обвини Ивков в манипулация и че не е спазил решението на комисията да не се обявява номерът на партията от видеото. "Колега Ивков, това е непочтено!", ядоса се Сидерова. "Точно вие ли ще ме учите на почтеност?!", отвърна й Ивков.

След всичко това Цветозар Томов предложи ЦИК все пак да обяви номера, за да не се спекулира с обявените вече 10, 15 и 25. Но призивът му остана неуважен от колегите му.

Кой е началникът

Не по-малко ожесточен спор предизвика въпросът кой да накажем. - Държавно предприятие или са мини "Бобов дол" или частно и кой е началникът. И членовете на ЦИК се заровиха в интернет.

Маргарита Златарева (ГЕРБ) предложи комисията да излезе с решение, че в репортажа се нарушават две забрани - за агитация в държавно предприятие и за агитация от член на работодателска организация на изборна длъжност на работното му място. В случая - началникът на рудника. Подобно на Томов и тя поиска да се осветли партията агитатор.

Сидерова пък настоя, че мините не са държавно предприятие, а в момента се ползвали от частник под наем (а забрана за агитация в частни предприятия няма). Почерпила тази информация от сайта на община Бобов дол. Колегите й обаче също се разровили в сайта на общината и след като "сезираха" Сидерова, че не откриват такава информация, тя се поправи. Намерила я в "Уикипедмедия".

Членовете на ЦИК се поровиха и в Търговския регистър. И "установиха", че предприятието е било обявено в несъстоятелност от 2006 г. "Така че, кой ще накажем?!", попита Матева. 

Не ставало ясно и кой е човекът от репортажа - началник на мината ли, началник на смяната ли. Има ли синдикът трябвало да отнесе глобата.

Стигматизираме ли

Сидерова пък постави под съмнение автентичността на самия материал. Бил сглобен от две части и касаел минали избори. Ерхан Чаушев (ДПС) пък посочи, че запис със скрита камера не може да бъде доказателство по АПК, а самото видео не доказвало вината на определената партия. "Стигмати ли ще слагаме ние тук в момента при определен тип деяние на конкретно лице? Защо партията да е виновна? Защо да споменаваме името на партията? За да я стигматизираме ли?", попита Чаушев.

Членовете на ЦИК не можаха да се разберат дори за това да изискат ли информация за агитаторите от видеото. Според Златарева една проверка само би размила скандала и би отложила резултата за след изборите.

Не взеха решение дори да изпратят материала в прокуратурата. Макар и проформа, тъй като държавното обвинение вече се самосезира.