“Белгия е един прекрасен град и едно чудесно място с великолепни сгради. Бил съм там, но преди много, много години.”

Това изрече късно снощи Доналд Тръмп, най-вероятният кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия.

Той произнесе реч пред свои симпатизанти в Атланта, щата Джорджия.

Тръмп не говори за пръв път за Белгия. След кървавите атентати в Брюксел той нарече белгийската столица “ужасен град, пълен провал, депо за оръжия под контрола на престъпници”, а Белгия пък била “мизерна дупка”.

Тръмп припомни, че тогава бил подложен на яростна критика, но хората бързо прозрели, че бил прав.

В Атланта той не спести критики и към Германия. Нейната политика спрямо бежанците била “една ужасна, възмутителна грешка”.

Бил сигурен, че днес Германия, както и самият той, по-скоро била готова да налее милиарди за изграждането на защитни зони в Сирия, отколкото да допусне в страната си бежанци:

“Всичко е далеч по-евтино и много по-добро от онова, което сега се случва в Германия и в други държави.”

На него му било добре известно, че много мигранти напускали Германия заради сегашните условия в тази страна. Преди мнозина са му казвали, че ФРГ било прекрасно място за живеене. Сега обаче престъпността взела връх, случвали се “ужасни и възмутителни неща”.

Според Тръмп повече бежанци означава повече проблеми. Те можели да се избегнат единствено при затворени граници. Най-голямото зло били мюсюлманите.

Тръмп не изразява за пръв път ненавистта си към изповядващите исляма. След атентата в Орландо, извършен от Омар Матийн, който е с афганистански корени, той отново призова в САЩ да не се допускат не само мюсюлмани, а и всички мигранти от държави с доказана терористична история. Тръмп обясни, че ако навремето неговите родители не биха били допуснати в САЩ, сегашната трагедия нямало да се случи.

Президентът Барак Обама реагира вчера остро:

“Докъде ще стигне всичко това? По друг начин ли ще се отнасяме към мюсюлманите американци? Ще ги поставим ли под особено наблюдение? Ще започнем ли да ги дискриминираме заради вярата им? Подобни позиции (на Тръмп – б. р.) не съответстват на демократичните ни идеали. Те правят страната ни по-несигурна, тъй като подхранват пропагандата на терористичната организация “Даеш” – Западът ненавиждал мюсюлманите”.