Германското общество се радикализира, страната се превръща в буре с барут – ненавист към инакомислещите, мюсюлманите, ромите, хомосексуалистите и търсещите убежище. Това става ясно от изследване на университета в Лайпциг.

Стъписващо е, че 10,6 на сто от анкетираните искат Германия да се управлява от силен “фюрер”, който да управлява страната с твърда ръка. Аналогията с Адолф Хитлер е неизбежна. 

Сред дясноекстремистки кръгове нараства и готовността за упражняване на насилие. 

Половината – 50 на сто от запитаните, са обявили, че заради нарастващия брой на мюсюлманите те се чувствали като чужденци в собствената си страна. При подобно проучване през 2014 г. този процент е бил 43.

При сегашната анкета 49,6 на сто били на мнение, че ромите трябва да бъдат изселени от центровете на градовете.
40,1 на сто от анкетираните намирали за отвратително, когато хомосексуалисти се целуват публично. През 2011 г. 25,3 на сто са били на такова мнение.

За по-голямо национално самочувствие се обявяват 35,4 на сто. Също толкова са изразили мнение, че чужденците идват в Германия, за да живеят на гърба на социалната държава.

В проучването има и светъл лъч – в голямото си мнозинство германците отхвърлят десния екстремизъм и насилието, обяви Оливер Декер от научния екип, извършил проучването. В допитването, което се провежда на всеки две години, са участвали 2420 души.

Как реагират германски политици на резултатите от проучването?

Председателят на парламентарната група на Съюз 90/Зелени в Бундестага (германският парламент) Антон Хофрайтер ги нарече “ужасяващи и шокиращи”. Твърдото ядро на десните екстремисти не нараствало, но пък все повече се радикализирало и открито зовяло към проява на насилие.

Федералният правосъден министър, социалдемократът Хайко Маас, призова към политически дебат: “Широки управленски коалиции (такава сега е на власт в Берлин – б. р.) клонят към водене на политика под най-малкия общ знаменател. От това се възползват десни популисти и гневни граждани. Ако не искаме популистите да определят дневния ред, то всички останали са длъжни ”да дебатират и да действат смело. Нужно ни е политизиране, а не поляризиране.