Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес защити идеята ЕС да възстанови диалога и да поправи отношенията си с Русия на президента Владимир Путин, но не отстъпи от позицията, че тя незаконно е окупирала Крим и че икономически санкции срещу нея ще има, докато не изпълни докрай споразуменията от Минск за примирие с Украйна.

Юнкер говори пред участниците в международен икономически форум в Санкт Петербург, годишна сбирка на бизнес и политици, с която Путин се опитва да конкурира оригиналната ежегодна среща на световния политически и икономически елит в Давос, Швейцария.

Посещението на Юнкер беше обект на противоречиви мнения, защото отношенията между Русия и Запада са в най-ниската си точка от края на Студената война насам след анексията на Крим през март 2014 година и последвалия руски етнически сепаратистки бунт в Донбас, който Москва продължава да подкрепя политически, материално и военно. Тя официално отрича да го прави.

"Има такива, които харесват идеята да съм тук и такива, които не харесват идеята да съм тук", каза Юнкер. "Но аз харесвам тази идея и съм тук. За някои това може да е радикална идея, за мене е здрав разум".

Посещението и предстоящата среща на Юнкер с Путин идват дни преди ЕС да реши формално да продължи икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца.

"Незаконното присъединяване на Крим и Севастопол и конфликтът в и около източна Украйна подложиха отношенията между Европейския съюз и Русия на жестоко изпитание", каза Юнкер. "Руските действия разклатиха самите принципи на европейския ред за сигурност. Суверенното равенство, неизползването на сила и териториалната цялост са важни, те не могат да бъдат пренебрегвани".

"Но дори преди тези драматични събития нашите отношения бяха обтегнати. Усилията на ЕС да се ангажира и да обяснява не бяха винаги добре дошли и приети", добави той. "Ако днес нашите отношения са затруднени и белязани от недоверие, те не са непоправимо скъсани . Трябва да ги поправим и аз вярвам, че можем".

За възстановяване на отношенията с Москва днес се обяви и бившият френски президент Никола Саркози. Той заяви, че Европа има твърде много проблеми, за да си позволи и продължаваща конфронтация с Москва.

След седмица британците гласуват в референдум дали страната им да остане в ЕС, чийто резултат се очаква да има дълбоко отражение върху единството на съюза и неговото бъдеще. Евроскептиците, еврофобите и други популистки движения са сред най-острите критици на санкциите срещу Русия. Те обвиняват ЕС, че ги налага на членките си против волята на техните граждани и в ущърб на интересите им. Не е тайна, че ред такива групи, като например френският Национален фронт, се ползват с пряката, включително финансова подкрепа на Русия.

Юнкер подчерта, че въпреки фундаменталните си различия Европа и Русия са взаимно зависими и имат общи отговорности за мира, стабилността и сигурността. С това той обоснова необходимостта от диалог.

"Винаги съм вярвал в силата на диалога. Когато нашите отношения са напрегнати, трябва да продължаваме да разговаряме", каза той. "Даже когато икономическите санкции са в сила, трябва да държим вратата отворена. И ако аз съм тук с вас днес, то е защото искам да построя мост".

"Познавам президента Путин от много години. Говорим често и говорим открито, много открито. Ако трябва да имаме откровен разговор днес, то няма да е за първи път и вероятно няма да е за последен. Ще разговаряме толкова дълго, колкото е нужно", заяви председателят на Комисията.

Той обаче подчерта, че нормализирането на отношенията ЕС-Русия трябва да започне с това Москва да изпълни докрай задълженията си по споразуменията от Минск, които включват изтеглянето на руските войски от Донбас, на тежките оръжия от фронтовата линия, пълно прекратяване на огъня, което в момента всекидневно се нарушава.

Председателят на Комисията припомни, че всяка държава, включително Украйна има суверенното право да определя външната си политика и че Русия няма вето над международните споразумения, които тя сключва. В основата на конфликта беше споразумение за асоцииране и свободна търговия между Украйна и ЕС, което Кремъл се опита да осуети.

Юнкер каза и че страните от Централна и Източна Европа трябва да имат "недискриминиран достъп до енергийни доставки". "Силно предпочитам тръбопроводите, които обединяват, а не тръбопроводите, които разделят", каза той.