Руската държавна корпорация „Росатом“ е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което щетите на „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, в резултат на решението на българската
компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, са признати в размер на 620 милиона евро. Това се казва в официалната позиция на московския ядрен гигант.

СМЕТКАТА ЗА "БЕЛЕНЕ" ДОЙДЕ: €550 МЛН. ЗА "АТОМЕНЕРГОЕКСПОРТ"

У нас управляващите обявиха, че реалната санкция за страната ни е със 70 милиона евро по-ниска - 550 млн. евро.

Според руснаците по този начин Международният арбитраж е потвърдил добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и е отсъдил, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК.

"Съдът удовлетвори основните искания на „Атомстройекспорт” за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP", пише в позицията на "Росатом".

От компанията декларират също така, че както и преди оценяват проекта за АЕЦ „Белене“ като отличен и съжаляват за неговото прекратяване, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент централата е щяла да бъде построена.

"От момента на победата в търга през 2006 г. и в продължение на няколко години „Росатом“ направи всичко възможно за запазване на проекта и за безусловното изпълнение на всички свои задължения. При преговорите за АЕЦ „Белене“ „Росатом“ много пъти намираше решения, за да удовлетвори желанията на клиента. Но за наше дълбоко съжаление след като българската страна многократно отклоняваше изпълнението на своята част от задълженията по проекта, бяхме принудени да се обърнем към Арбитража за справедливо решение", обясняват от компанията.