Ако британците гласуват за излизане от Евросъюза, веднага задействам механизма за напускане на ЕС, обяви неотдавна премиерът Дейвид Камерън. Дали е възможно? Изобщо какво ще стане на след гласуването - на следващия ден 24 юни, при Brexit? Френският вестник "Фигаро" дава възможните версии.

Какво става на другия ден?

 

Ако британците са гласували за излизане от ЕС, сутринта на 24 Обединеното кралство влиза в "тера инкогнита". Засега единственото сигурно е, че ако резултатите са твърде близки е определен срок от 6 седмици, през който двата лагера могат да обжалват и да преразглеждат гласуването, включително и да искат ново преброяване.

Ако обаче отговорът на народа е категорично ясен, то правителството, в лицето на премиера, официално ще поиска прекратяване на членството на Великобритания в Евросъюза. Ако вярваме на Дейвид Камерън, това ще стане още на 24 юни. Но министърът на правосъдието Майкъл Гоув, който е за излизане, твърди, че няма правителство, което да действа безотговорно и най-вероятно ще има някакъв вид дискусия в Лондон, преди да бъде депозирано в Брюксел искане за начало на процедура за напускане.

От друга страна със сигурост ще има натиск от евроинституциите да се бърза с процедурата, защото срещата на лидерите е насрочена за понеделник след референдума и те трябва да се произнесат. Освен това докато трае напускането на Великобритания практически не може да се започне никакъв нов проект в Европейския съюз.

Лондон от своя страна също има интерес да бърза, защото плаща вноски за членството.

Може ли премиерът да поиска официално от Брюксел процедура без други консултации?

 

По принцип резултатът от референдума не е юридически обвързващ и задължителен. И никъде няма изрична разпоредба, че премиерът е длъжен да иска излизане от ЕС без поне един дебат. Така че е възможно да има дискусия в парламента. Там на практика процесът от противниците на излизането може да бъде блокиран още в зародиш. Но това е в сферата на фантазиите, защото който от депутатите го направи и игнорира гласа на народа ще извърши ритуално политическо самоубийство.

Ще остане ли Дейвид Камерън министър-председател?

 

Независимо, че Камерън показа, че дори при Brexit няма да подаде оставка никак не е сигурно, че при такова поражение той ще остане на поста си. "Той трябва да напусне, ако не веднага, то най-много в рамките на една седмица", е мнението на главния редактор на "Икономист" Джон Пийт.

При такъв развой може да има извънредни парламентарни избори, но не на всяка цена. Възможно е да има сдаване на властта без гласуване, така както Тони Блеър предаде поста на Гордън Браун през 2007 година. Тогава процесът по излизане от Евросъюза ще се забави поне с няколко седмици, толкова колкото е необходимо на консерваторите да номинират и изберат нов премиер.

Ако пък се стигне до нови избори, то всичко по напускането на ЕС ще тръгне със закъснение от поне три месеца. Но тогава нещата могат да се усложнят докрай. Например, ако народът избере лейбъристите. Това означава, че може да се повдигне въпроса за анулиране на резултатите от референдума с аргумента, че британците са избрали една напълно проевропейска партия. И ситуацията ще стане изключително засукана.

 По кой текст Обединеното кралство ще излезе от ЕС?

 

Член 50 от Лисабонския договор урежда процедурата по доброволното излизане на страна-членка от ЕС. След подаването на молбата максималният срок за напускане е две години. През това време Европейският съвет договаря с напускащата страна условията за излизане, като държи сметка и за бъдещите отношения, сочи същият член.

Ако в рамките на две години не се постигне договор, всички държави членки трябва да гласуват съответно продължение на преговорите или пък Великобритания да обяви, че е съгласна да напусне без споразумение.

Какво става докато текат преговорите?

 

Великобритания продължава да спазва договореностите и законите на Европейския съюз, обаче няма право на глас. Премиерът няма да участва в Съвета на Европа. А за комисарите от британски произход няма да има промяна, защото се смята, че те са на наднационална работа.

Кой преговаря?

 

Съветът на Европа дава мандат на Европейската комисия, коята става отговорна за преговорите. Лондон сам определя свой представител на високо ниво - най-вероятно министър. И започват преговори по сектори. Според специалисти, на двете страни ще им трябват около 12 години, за да се оправят в дебрите на икономическите, земеделските и научните сектори. А как ще се вместят в 2 години - никой не знае. Най-важните въпроси - законовите, пък ще се гласуват в парламента. И най-оптимистичните прогнози са, че разглеждането и гласуването на законовите въпроси по излизането ще блокират работата на парламента поне за няколко години.

Това са само част от видимите последици при гласуване за излизане. А колко са подводните камъни? Всичко ще стане ясно на 23 юни.