Ръководителят на Чеченската република в Руската федерация Рамзан Кадиров обяви в профила си в Инстаграм, че разпуска предсрочно парламента.

 

Дорогие друзья! Сегодня Парламент Чеченской Республики принял решение о досрочном самороспуске. На 82-ом заседании депутаты внесли в повестку данный вопрос. Очередные выборы должны были состояться в сентябре 2018 года. С целью экономии бюджетных средств парламент проголосовал за совмещение в сентябре 2016 года выборов Главы ЧР и законодательного органа власти. Я искренне поблагодарил депутатов за огромный труд во имя Чеченской Республики и всей России. #Кадыров #Россия #Чечня #Парламент

Видеоклип, публикуван от Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) на

 

„Скъпи приятели! Днес парламентът на Чеченската република взе решение за предсрочно разпускане. На 82-то заседание депутатите внесоха в дневния ред този въпрос. Редовните избори трябва да се състоят през септември 2018 година. С цел за икономия на бюджетни средства, парламентът гласува комбинирането през септември 2016 година на избори за държавен глава на Чеченската република и за законодателна власт. Искрено благодарих на депутатите за огромния труд в името на Чеченската република и цяла Русия“, написа Кадиров.

Изборите за парламент трябваше да се проведат през септември 2018 година. „Новая газета“ припомня, че в края на март президентът на Руската федерация Владимир Путин назначи Кадиров за изпълняващ длъжността ръководител на Чечения, защото на 5 април изтичаше мандатът му на президент.

Руски политолози редовно предсказват оставката на Рамзан Кадиров заради безспирните скандали около него, свързани с остри изказвания и демонстрация на богатство от него и обкръжението му. Президентът на Чечения нарича открито опозицията „врагове на народа“ и предлага всички опозиционери да бъдат съдени за „подривна дейност“.

Кадиров налага исляма като държавна религия в Чечения, но не пропуска да декларира вярност лично към президента Владимир Путин.