Народното събрание прие последните предложения за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ и отхвърли всичките други 6 предложения. Очаквано, дебатите продължиха над 3 часа преди гласуването.

Законопроектът на управляващите предвижда максималният брой секции в чужда страна да е 35. На територията на ЕС места за гласуване ще се разкриват в дипломатическите ни представителства и навсякъде, където има подадени поне 60 заявления за гласуване. В Европа само на две места на предишните избори имаше над 35 секции - във Великобритания и в Испания. 

В страни извън ЕС освен поне 60 заявления, ще е нужно и изрично решение на ЦИК къде точно да се намират избирателните секции. Това ще става след предложение на посланиците и консулите на България, които ще съобразяват какво е разпределението на българското население на територията на съответната страна и какво да е разстоянието между секциите. Окончателното решение ще е на ЦИК. То поне ще подлежи на съдебен контрол - ще може да се обжалва пред ВАС.

Гласуваха 111 "за", 35 "против", 11 се въздържаха. Законът подкрепи депутатите от ГЕРБ, БДЦ, Патриотичния фронт, и част от Реформаторския блок и от "Атака". Против бяха БСП, ДПС и депутатите от ДСБ.

Предложенията на Радан Кънев и Георги Кадиев, всъщност идентични предложения на българите в чужбина, пратени през омбудсмана Мая Манолова, бяха категорично отхвърлени. Едва 8 бяха "за" предложението на Кадиев, 22 за Кънев, ГЕРБ, БСП, ПФ, БДЦ и "Атака" гласуваха заедно "против" - два пъти съответно по 106 и 110 гласа, а ДПС се въздържаха.

Този законопроект предвиждаше разкриване на автоматични секции там, където на предишни избори са гласували поне 100 души, намаляване на броя на заявленията на 40 и отпадане на ограничението за брой секции в една държава. Както и създаване на район "Чужбина".

И останалите 4 законопректа - на АБВ, БСП, ДПС и БДЦ - не получиха подкрепа в зала. Те предлагаха разнообразни теми, предъвквани вече хиляди пъти в дебатите по Кодекса и отхвърлени, като майчиният език за ДПС и блокирането на електронното гласуване за БСП.