Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че премиерът Бойко Борисов трябва да поиска среща с руския президент Владимир Путин. 

"Категорично, мисля, че много отдавна трябваше да има на първо време телефонен разговор, защо не и среща при все, че се натрупаха много тежки и неприятни моменти в отношенията между двете страни, но рано или късно ние трябва да започнем да ги изчистваме".

Това каза Първанов кулоарите на парламента. Според него европейската политика за сигурност не може да има без или срещу Русия.

"Ако ще спираме бежанците, ако ще се противопоставяме на тероризма и на всякакви нови предизвикателства - как това ще стане без Русия", заяви Първанов.

Според него България поддържа ролята на ястреб по отношение на Русия и съдейства за легитимацията на експанзията на Турция в Черно море. Първанов смята, че ако управляващото мнозинство е против действия, които насаждат напрежение по отношение на Русия и ако искат да се разграничат от "дрънкането на оръжия", което според него се вижда от Турция до Румъния, трябва да бъде приета парламентарна декларация. Целта на тази декларация трябвало да бъде да се даде ясен мандат на президента Росен Плевнелиев за срещата на НАТО през юли. Според Първанов тази декларация е важна с оглед намеренията за създаване на нови военни формирования в Черно море.

"Не смея да мисля какво би се произвело като новини от българската страна, ако няма такъв мандат", коментира лидерът на АБВ.

Той определи речта на президента Плевнелиев пред Европейския парламента преди няколко дни като провокативна и неотговаряща на националния интерес на България.

Първанов припомни, че АБВ отдавна има идея за приемане на проектодекларация за ненамеса на българската страна във военни действия и недопускане българската териотрия да бъде използвана за провокативни такива, както и за военни действие по отношение на съседни страни, в това число и Русия.

"Докарали сме го до там, че да стоим и да четем медиите или да чакаме някой да мине през България, за да ни информира".

Така Първанов коментира енергийната политика на България. Той изтъкна, че за да има газов хъб трябва да има газ, а засега такъв, освен руския, няма.