"Анонимните" започнаха нова серия от атаки срещу "Ислямска държава", съобщава "Гардиън". Последното попадение е трансформирането на туитър страници на джихадистите в цветовете на дъгата - символ на ЛГБТ движението.

Хакерската група обяви война на "Ислямска държава" през 2015 г. След атентата в "Шарли ебдо" "Анонимните" успяха да завладеят над 100 туитър акаунта, свързани с ислямистите.

Сегашната реакция е породена от убийството на 49 души в гей клуб в Орландо. Хакер, известен като WauchulaGhost, обяви, че е взел контрол над 200 акаунта на поддръжници на "Даеш". Този път обаче не само е блокиран достъпът на собствениците на профилите до тях, но и видът на страниците в интернет е коренно преобразен - в съответствие с гей културата.

 

Някои от хакнатите акаунти бяха премахнати от туитър, но три са все още достъпни и очевидно все още под контрола на WauchulaGhost.

Пред Си Ен Ен той обясни мотивите си така: "Вижте всички тези невинни животи, които бяха отнети. Почувствах, че мога да направя нещо срещу "Ислямска държава" за тези хора."

Разбира се, остава неясно доколко подобни действия подпомагат ефективно борбата онлайн срещу джихадистите. Поддръжниците на "Ислямска държава" са добре организирани, могат да минават от един профил в друг, когато бъдат изхвърлени от социалните мрежи и имат добре развити системи, в които си споделят имената на новите профили. Често потребителят се завръща скоро след хакерската атака с някакво малко допълнение към името.

Може би все пак тази операция на "Анонимните" ще е по-полезна от последната им атака, която включваше спам на свързани с "Ислямска държава" хаштагове с видеото на песента на Рик Астли " Never Gonna Give You Up" (Никога няма да се откажа), припомня "Гардиън".