Евродепутатът Николай Бареков и бившият кмет на София Стефан Софиянски обявиха пред бТВ, че започват работата по нов дългосрочен фундаментален проект – консервативен клуб, който ще е отворен за всички партии и личности.

Според Бареков Европа е пред много сериозно разцепление заради неуспешната интеграция на почти цяла Източна Европа и България не прави изключение.

"Ситуацията в Европа и света показва, че е нужен нов консервативен проект. Ако успеем да изградим този проект навреме и се обединим около подходяща фигура, ще се явим на президентските избори", каза Бареков.

Софиянски пък отбеляза, че в момента обществото няма цел, идея и за това неговото развитие се е забавило.

"Ако се сравнят десетте години от 97-ма до 2007-ма, когато станахме член на ЕС, се вижда, че икономическото и стопанското развитие на България е било много по-силно, отколкото времето, през което сме членове на Европейския съюз", обясни той.

Според него обаче причината за това не е в ЕС.

"България може да има само една цел. Не може политикът да има друга цел, освен една и тя е много проста - българинът днес да живее по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес. Друга цел няма. Въпросът е как да се постигне", заяви Софиянски.

Според него именно затова страната има нужда от нов десен проект.

Запитан за евентуални съвместни действия с Радан Кънев и ДСБ, Бареков отговори, че се търсят, и било по-добре да се намерят чрез телевизията, а "не на някоя бензиностанция". Той коментира и последните събития в бившата му парламентарна група, която първо се разпадна, а после отново се обедини.

"Има една поговорка, може би е вярна – за един бит десет небити давам. Аз много бой изядох за последните две години и това много ме обогати. Боят е доста мъдър. Като стоиш на ринга и всички скачат върху главата ти, човек започва да си дава равносметка за хората около себе си, за идеята и т.н.. Съжалявам единствено, че тези хора забравиха идеите, с които бяха избрани, знамето, с което влязоха в парламента. Доколкото разбирам, те са се разделили на фенове на г-н Борисов и фенове на г-н Първанов – толкова по-жалко за тях", каза Бареков.