Евентуално излизане от Европейския съюз ще се отрази зле на британската  икономика, прогнозира вчера изпълнителната директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Фондът има лош ш по-лош сценарий, ако британците гласуват на референдума от 23 юни да напуснат ЕС. 

Лошият сценарий е растежът им тази година да се забави до 1,7 на сто от БВП при очаквани 1,9 на сто и до 1,4 на сто догодина при очаквани 2,2 на сто.

По-лошият сценарий е рецесионен. Той предвижда отрицателен растеж от 0,8 на сто на британската икономика до възстановяването ѝ до положителен растеж от 0,6 на сто през 2018 година.

При първия сценарий безработицата би била 5 на сто тази година и 5,3 на сто догодина. А при втория - тя се качва на 6 на сто догодина и на 6,5 на сто през 2018 година. Годишната инфлация също би се ускорила от 1,9 на сто сега до 4 на сто. 

Отделно днес френският министър на икономиката Еманюел Макрон каза в интервю за "Монд", че Brexit би довел до "гърнзификация" на Обединеното кралство, което би било малка страна в световен мащаб.

Гърнзи е малко островче в Ламанша, зависима от британската корона територия.