Противоречивите планове за реконструкция на парка "Гези" в Истанбул, които предизвикаха през 2013 г. масови антиправителствени протести, ще бъдат възобновени и изпълнени, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП.

„Проектът, към чието осъществяване трябва да подходим по един смел начин, е този с парка "Гези". Ще изградим тази историческа структура“, каза Ердоган в реч в Истанбул. Президентът на Турция имаше предвид спорните планове за възстановяване на казарми от Османската ера на земята, на която сега е паркът Гези. Той е  едно от малкото зелени пространства в централната част на Истанбул, в непосредствена близост до площад „Таксим“.

Реконструкцията, която включва и планове за издигане на джамия, предизвика масови протести в периода май - юни 2013 г., които се превърнаха в лавина от изяви на обществения гняв срещу ислямисткото правителство на Ердоган, премиер на Турция по това време, припомня БГНЕС. 

Осем души загинаха и хиляди бяха ранените по време на протестите, срещу които полицията и силите за сигурност използваха брутална сила. От тогава са забранени всякакви протести на пл. „Таксим“, който е традиционно място за неформално събиране на жителите на Истанбул за изразяване на несъгласието им с решения на властта.

Ердоган представи проекта за промяна на парка Гези като ключ към запазване наследството на страната.“Ако искаме да запазим историята си, трябва да възстановим тази историческа структура, да я изградим наново,“ каза той. В разгара на протестите през 2013 г. Върховният административен съд на Турция блокира намеренията за реконструкция на парка, но миналата година решението беше преразгледано след обжалване от кметството на Истанбул.