Дванайсет души - 11 деца и един възрастен са загинали при инцидент на езеро Сямозеро в руската република Карелия. Буря е преобърнала три лодки с туристи от Москва, съобщи ТАСС. Децата са на възраст между 12 и 15 години, от оздравителния лагер "Парк хотел Сямозеро".

Бедствието се е случило, докато са плавали из езерото с три лодки. В тях е имало 47 деца и четирима инструктори. В бурята лодките са се преобърнали и са потънали. Загинали са 11 деца и един инструктор, съобщи говорителят на федералното следствие Владимир Маркин.

Туристическата екскурзия е била организирана в Москва, откъдето са заминали с придружители децата. 

Маркин уточни пред тв канала "Россия 1", че всички виновни ще бъдат подведени под отговорност.

Спасители от министерството и съответните служби в Карелия - общо над 60 души с 18 единици техника, включително хеликоптери, продължават издирвателните операции в района, подпомагани от екипи с кучета търсачи. В Москва се подготвят допълнителни сили, включително водолазни групи. Съдбата на четирима души остава неизвестна.

Следователи разпитват пострадали деца, служители в лагера, преглеждат документи в администрацията на парк хотела. В околността действат и експерти криминалисти. Един от инструкторите е задържан за разпит, съобщи Маркин. 

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи чрез туитър, че за Карелия заминават експерти на МИС, лекари и психолози, шефът на градската служба за социална защита.