Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес призова британците да гласуват страната им да остане в ЕС на референдума в четвъртък и заяви, че ЕС не може да продължи както досега при такъв сигнал за недоволство.

"Бих желал да призова британските граждани от името... на почти всички европейци и европейски лидери: Останете с нас!", каза той нансъвместна пресконференция с португалския министър-председател Антониу Коща в Лисабон. "Без вас не само Европа, но и цялата западна общност ще стане по-слаба. Заедно ние ще можем да се справяме с все по-трудни предизвикателства в бъдеще".

"Какъвто и да е резултатът (от референдума - б.р.), ние трябва дълго и внимателно да се вгледаме в бъдещето на Съюза", добави Туск. "Бихме били глупави, ако пренебрегнем такъв предупредителен сигнал като референдума в Обединеното кралство. Има още сигнали за недоволство от Съюза, идващи от цяла Еврора, не само от Обединеното кралство".

Туск каза, че ЕС е готов за деня след референдума, въпреки че не подценяма каква може да е икономическата цена на излизането на Великобритания, втората му най-голяма икономика с 15 на сто от неговия БВП.