В Сеул монтират 300 нови пътни знака, които да предупреждават пешеходците за опасностите, които ги дебнат, докато вървят със забит в смартофоните си нос. И да предупредят шофьорите, разбира се, че нов "опасен" вид пресича платното. Не всички обаче са убедени, че те ще бъдат забелязани, отбелязва Би Би Си.

Първите знаци бяха инсталирани на пет места с надеждата да спрат "смартофон зомбитата", пише Korean Times. Една от табелите изобразява човек, вглъбен в своето мобилно устройство, който е пред сблъсък с автомобил.

Някои от знаците са монтирани на светофарите, други обаче са на тротоарите с надеждата да привлекат вниманието  на пешеходците, ангажирани с телефоните и таблетите си. Според не малко местни хора обаче това не е разрешение на проблема. Съвсем логично хората отбелязват, че ако гледаш в мобилното си устройство, едва ли ще забележиш нещо друго.

Корейската служба за пътна безопасност отчита през 2014 г. над 1000 пътни инцидента, които са предизвикани от пешеходци, гледащи в смартфоните си. През 2009 г. те са били над два пъти по-малко - 437. Южна Корея има един от най-високите проценти в света на притежатели на смартфони и се опитва да се бори с увеличаващите се нива на пристрастеност към мобилните устройства.

Докато инициативата в Сеул е финансирана от правителството, по-рано тази година двама шведски артисти сложиха неофициални предупредителни знаци в Стокхолм. На други места се появиха искания за алеи за бавно вървящи пешеходци, за да се движат там любителите на смартфони и да не пречат на забързаните хора.