Преди 10 дни българският президент Росен Плевнелиев произнесе в Европейския парламент категорична пронатовска реч. Преди два дни неговият министър-председател Бойко Борисов обяви, че София няма да участва в предложените от НАТО сили за противодействие на руските части в Черно море.

КРЕМЪЛ Е ПРОТИВ НАС, ИСКА ДА СЪБОРИ ЕС ОТВЪТРЕ (ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА ПРЕД ЕП)

Между тези две събития се проведе среща на българското Национално движение „Русофили“ – организация с 34 000 членове, свързана тясно с Москва, с горните етажи на руските служби за сигурност и категорично противопоставяща се на българското сътрудничество в НАТО и западните санкции срещу Русия.

Това пише в блога си американският анализатор Пол Гобъл. Той е писател и журналист, експерт по Русия и автор на над 150 статии, свързани с етническите проблеми в бившия Съветски съюз. Гобъл беше специален съветник по съветските национални въпроси и балтийсксите проблеми на американския държавен секретар Джеймс Бейкър по времето на Джордж Буш-старши.

БОРИСОВ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ И ЕДНА ФЛОТИЛИЯ В ЧЕРНО МОРЕ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Тази среща (Петото общо събрание на НД „Русофили“ – бел.ред.) беше отразена слабо в Русия и България, но информация за нея бе публикувана на началната страница на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), който беше създаден от руската Служба за външно разузнаване, а в момента е към администрацията на Путин, пише още Гобъл.

Според информацията на РИСИ руската делегация, гостувала на срещата на НД „Русофили“, е включвала депутата от руската Държавна Дума Александър Василенко (председател на Комисията за приятелство с България в Думата – бел.ред.), Александър Фоменко от руския Съюз на писателите, руски дипломати, официални лица от сферата на образованието и старшия съветник на директора на института.

При нормални обстоятелства може би делегацията и тази среща нямаше да бъдат възприети като нещо повече от насърчаване на културното сътрудничество между двата исторически близки народа. Но, както разбираме от информацията в РИСИ, тя явно си е поставяла някои по-непосредствени политически задачи, включващи НАТО и санкциите, смята Гобъл.

АТЛАНТИЗМЪТ НА БОРИСОВ - ТЪНЪК, ЧЕ ЧАК ПРОЗРАЧЕН

Шестотинте делегати на събранието приеха „остра декларация“ категорично осъждаща „агресията срещу Русия“ и речта на президента Плевнелиев от 8 юни, разбираме от публикацията на РИСИ. Председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов обяви, че според изследванията „82 процента от българите са русофили“ и настоя София да се замисли над това. И наистина Малинов бе категоричен, че „да бъдеш патриот в България означава да бъдеш русофил“.

Тази среща и участието на Руския институт за стратегически изследвания в нея са сред най-крещящите прояви на „меката сила“ на Москва в опитите й да подкопае НАТО и да раздели Европа. Те са напомняне за това какви средства е готово да използва руското правителство и колко ефективни са „действията под радара“ в определени страни, завършва Гобъл.