Снимки lesoir.be

От пет дни столицата на Белгия живее в непрекъсната паника за атентат, докато във Франция тече Европейското първенство по футбол.

Рано тази сутрин полицията отцепи района около един от най-големите молове - "Сити 2" - в сърцето на града, след като мъж се обадил, че е там с колан експлозиви на кръста. Той по-късно се оказа пълен със сол и бисквити.

Вчера за един час заради съмнителен багаж бе затворена централната гара. Сапьорите не намериха взривно устройство.

В нощта на петък срещу събота засечена от службите информация за подготвян атентат предизвика голяма полицейска операция с десетки обиски и арести. 

Nieuwstraat brussel volledig dicht . pic.twitter.com/ir6dqYrrVQ

Полицията и военните малко след 5,30 часа местно време днес отцепиха района около "Сити 2" и на място беше изпратено амрейското сапьорско звено. Към обяд прокуратурата съобщи, че не е намерено взривно устройство. Арестуван е обадилият се, мъж на 26 години, когото властите идентифицираха като Ж.Б. Оказа се, че той е психически неуравновесен и известен на службите за сигурност. "Може да се предполага, че е симпатизирал на Ислямска държава", каза пред телевизия РТЛ министърът на правосъдието Кун Геенс. 

Ж.Б. позвънил в полицията и казал, че го отвлекли с кола, стоварили го близо до мола увит с експлозиви и всеки момент някой щял да го взриви дистанционно. Насред блокадата с т.нар. му "колан" се заела сапьорска бригада. Анализът на съдържанието му показал, че то се състои от сол и бисквити.

На разпит в полицията Ж.Б. описал автомобила, с който го отвлекли, което е подзволило на полицията да го намери и да арестува собственика му в северния квартал Скаарбеек, съобщиха Рим Кешиш, говорителка на градската прокуратура в Брюксел и комисар Кристиан де Конинк, говорител на столичната полиция. Прокуратурата тепърва ще разпитва собственика на колата.

Властите са разпитвали Ж.Б. и още няколко души през 2014 година, след като той съобщил в полицията, че го агитират да отиде да се бие в Сирия. Делото е било оставено без последствия, след като не били открити доказателства за тероризъм.

Социалните мрежи се събудиха днес със снимки на блокада на едно от най-оживените места в града - входа на търговската улица "Рю ньов", в чийто северен край е "Сити 2".  

Наш репортер установи на место, че достъпът до почти половината улица беше затворен от полицейски постове и паравани. В пролуките между тях се виждаше как военни с кучета за откриване на експлозиви претърсват района. Пред няколкото големи хотели и паркинги в района, както и на входовете и пероните на метрото пазеха войници.

Движението по една от основните отсечки на вътрешния пръстен на столицата - бул. "Ботаник" също за малко беше спряно, после - възстановено. Метрото във възловата станция на площад "Рожие" под него продължи да се движи по разписание. Войници в пълно бойно снаряжение се качваха в средния от петте вагона на влакчетата и оглеждаха кой слиза и се качва на всяка спирка.

Министър-председателят Шарл Мишел отмени планирано за рано сутринта телевизионно участие и свика спешно правителствения съвет за сигурност. След него той съобщи, че положението е под контрол и нивото на терористична заплаха остава същото - трето от четири.

Федералната прокуратура обвини в събота трима мъже в опит за терористични убийства и в участие на дейността на терористична група след голяма полицейска операция в страната предната нощ. Днес таблоидът "Дерниер йор", известен с добрите си връзки в органите на реда, твърди, че в подслушан от органите телефонен разговор тримата обсъждали целта на атентат и тя била в друг оживен търговски район в центъра на Брюксел - началото на бул. "Луиз".

Обвиняемите Самир К., Мустафа Б. и Джавад Б. са от близките на атентаторите-самоубийци Ибрахим и Халид ал Бакрауи и Наджим Лаашрауи, които убиха 32 и раниха над 350 души на летището и в метрото на Брюксел на на 22 март т.г., съобщиха белгийските медии.

Вчера за кратко бяха задържани за разпит и шестима заподозрени, свързани с Айюб Казани, който направи неуспешен опит за атентат с автомат "Калашников" в свръхбързия влак по линията "Талис" между Брюксел и Париж миналото лято.

Разследването на атентатите от 22 март в Брюксел и тези от 13 ноември 2015 година в Париж досега показва, че са били дело на една и съща терористична мрежа от белгийски и френски граждани от арабски произход, свързана с Даеш.