Турските власти продължават с атаките си срещу свободната преса - арестувани са местният представител на "Репортери без граници" Ерол Йондероглу и двама негови колеги, а прокуратурата ги обвинява в "терористична пропаганда", съобщи АФП.

Йондероглу, журналистът Ахмет Несин и академикът и защитник на правата на човека Себнем Корур Финканки са обвинени за това, че са се включили в кампания на солидарност с про-кюрдски вестник през май, която подкрепяла Кюрдската работническа партия.

"Обвинителят по нашия случай иска да бъдем обвинени и затворени за терористична пропаганда", обясни самият Ондероглу пред репортери.

"Репортери без граници" веднага осъдиха обвинението и задържането на тримата, които през май са поели символично контрола над вестника "Озгур Гундем", който е под прицела на турските власти от години.

"Това е още един тъмен ден за медийната свобода в Турция", заяви Йохан Бир, началник на "Репортери без граници" за Източна Европа и централна Азия.

Около 100 протестиращи пък се събраха пред съда в Истанбул вчера, където обвиняемите се появили за кратко.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също поиска пускането на тримата задържани.

"Властите трябва да свалят обвиненията и да спрат да използват затвора като метод за борба срещу различните мнения", обяви в изявление Дуня Миятович, представите на ОССЕ по въпросите на медийната свобода.