Постоянните  представители на държавите членки на ЕС решиха днес да продължат икономическите санкции срещу Русия до януари 2017 година, съобщи дипломтически източник в Брюксел пред Клуб Z.

Очаква се решението да бъде потвърдено формално, без обсъждания, от Съвета на министрите по европейските въпроси в петък или на срещата на върха на ЕС идните вторник и сряда. Германия и Франция са поискали отсрочка, за да декларации по въпроса от своите парламенти, които няма да са правно задължителни.

БЪЛГАРИЯ ОТРИЧА ДА Е ИСКАЛА ЕС ДА ВДИГНЕ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

Ограничителните мерки, които продължават вече две години, засягат финансовия, отбранителния и енергийния сектор на Русия и са в отговор на анексията на Крим и подкрепата за руския сепаратистки бунт в източна Украйна.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е насрочил за среща на върха на ЕС през октомври дискусия за отношенията на ЕС с Русия.

Миналия уикенд германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер се изказа в подкрепа на постепенно вдигане на санкциите. За това говорят отдавна и други лидери като министър-председателите на Италия Матео Ренци, на Унгария Виктор Орбан, на Гърция Алексис Ципрас и на Словакия Роберт Фицо, чиято страна поема шестмесечното председателство на ЕС на 1 юли.

ЕС ПРОДЪЛЖИ ЗАБРАНАТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ И ТЪРГОВИЯ С КРИМ С ЕДНА ГОДИНА

 Отмяната им поиска и френското Национално събрание в правно необвързваща декларация през април.

ЕС обвързва постепенната отмяна на санкциите с изпълнението на всички точки от споразумението за примирие в Източна Украйна, сключено в Минск през февруари 2015 година. То предвижда пълно изтегляне на тежката бойна техника, възстановяване на контрола на Украйна върху целите ѝ граници и провеждане на избори в районите на сепаратисткия метеж.