Премиерът Бойко Борисов ще разчита на Европейската комисия за становище какви да са последващите действия на България заради решението на международния арбитражен съд НЕК да плаща на "Атомекспортстрой" за прекратения проект АЕЦ "Белене".

Премиерът е говорил по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го уведоми, че България ще пусне писмо до Европейската комисия по темата, съобщи правителствената информационна служба. Според съобщението Борисов ще иска становището на ЕК, за да се "защити в максимална степен националния интерес в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз".

Двамата обсъдили и предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Борисов е съобщил, че утре кабинетът ще одобри подписания с Турция протокол по споразумението на южната ни съседка с ЕС за реадмисия на бежанци.

"Борисов посочи, че въпреки отказа от последната седмица на Турция да бъдат приети обратно в страната незаконно преминали на наша територия лица, положението по границата е под контрол и България е предприела всички необходими мерки за гарантиране на сигурността й. Премиерът изрази очакване на предстоящото заседание в Брюксел темата да бъде обсъдена задълбочено, като се отчитат ангажиментите, които всички солидарно поемат за разрешаването на проблема", пише в правителстеното съобщение.

Преди няколко дни от турското посолство лаконично обявиха по темата, че не прекратявали едностранно действията си по протокола, след като премиерът пак бе заявил, че Турция не изпълнява ангажиментите си.

БОРИСОВ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ И ЕДНА ФЛОТИЛИЯ В ЧЕРНО МОРЕ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Обсъдена е била и темата за референдума във Великобритания в четвъртък за участието на страната в ЕС. Борисов обявил по темата, че уважаваме суверенното право на всеки народ да определя своята съдба и вярва в мъдростта на жителите на Великобритания.

"България е убедена, че оставането на страната в ЕС е в общ интерес и именно като част от усилията да бъде насърчен позитивният вот на референдума подкрепихме през февруари новата политическа договореност с Обединеното кралство", каза Борисов.