Два дни преди референдума за бъдещето на британското членство в Европейския съюз министър-председателят Дейвид Камерън се обърна с емоционална реч към сънародниците си, особено към по-възрастните поколения, да гласуват за оставане в ЕС.

Пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон Камерън за пореден път предупреди британците, че евевтуално напускане ще навреди на икономиката и на националната им сигурност и ще ги остави с по-малко заетост, по-малко съюзници и с по-високи цени.

"Британци, не напускайте - заяви той в очевиден апел към по-възрастните си сънародници, които анкетите характеризират като по-евроскептични и по-предразположени да гласуват. - Ще бъдете сами в кабинката за гласуване. Само вие, вземайки решение, което ще засегне вашето бъдеще, бъдещето на вашите деца и на вашите внуци".

"Не напускайте!" (Don't quit!) стана ключова фраза в кампанията на Камерън, когато вчера в разговор с публиката пред Би Би Си той припомни, че Уинстън Чърчил не е напуснал прегазената от Хитлер Европа през Втората световна война, а е взел решение Британия да се бие заедно с нея срещу нацизма. 

"Той не искаше да е сам. Той искаше да се бие заедно с французите, поляците и с другите. Но той не напусна. Той не изостави демокрацията, той не изостави свободата", каза Камерън в отговор на зрител, който го сравни с Невил Чембърлейн, британският премиер, подписал през 1938 година Мюнхенското споразумение, с което Обединеното кралство, Франция и Италия позволяват на Хитлер да анексира Судетската област, а след това - цяла Чехословакия с надеждата да го "умиротворят".

Плакати на лагера за оставане в ЕС в Лондон показваха снимка на Чърчил с надпис: "Британците не напускат".

Силите на лагерите за оставане и напускане са почти изравнени според последните проучвания, като привържениците на оставането водят с 1 процентен пункт, в рамките на статистическата грешка.

Опонентите на премиера определиха апела му в последния момент като признак на паника. Според тях референдумът, който той поиска под натиска на радикалните евроскептици в неговата Консервативна партия, се измъква от ръцете му.

Ако надделеят привържениците на излизането, т.нар. Brexit, Камерън ще бъде под силен натиск да подаде оставка, макар той да твърди, че би останал на поста си.

В предните дни той предупреди избирателите, че няма връщане назад, ако гласуват за излизане. Същото внушение носеше финалният плакат на кампанията на неговия лагер - врата отворена към тъмно пространство.