Предстоящото посещение в България на руския рокерски клуб "Нощни вълци", които са близки до президента Владимир Путин, предизвика разгорещена дискусия в студиото на бТВ между депутатът от "Атака" Магдалена Ташева и Иван Сотиров (СДС).

ПРОВОКАЦИЯ ЛИ Е ИДВАНЕТО НА "ВЪЛЦИТЕ" НА ПУТИН У НАС

Ташева направи неуспешен опит да тушира напрежението, като изтъкна, че рокерските клубове всъщност са създадени в САЩ.

"Ние наблюдаваме една субкултура, която по своя генезис е американска. Образът на мотоциклетиста като човек, копнеещ за свобода. Мотоциклетът е символ на свобода. Те не са на Путин, още по-малко са на Сталин. Създадени са през 1989 г. Путин ги поздравява през 2010 г. И американския президент се снима с различни клубове. По тяхно настояване Рейгън вдига митото на вносните японски мотори".

Това каза Ташева. Събеседникът й обаче бе на съвсем друго мнение.

"Една банда фашизоидни циркаджии, не е допустимо за която и да е държава в Европа да ги допуска. Тези палячовци обслужват един диктаторски режим, те са антураж на един комплексиран диктатор".

Това заяви Сотиров.

Ташева, разбира се, не му остана длъжна:

"Голям страх ви тресе. 12 рокери ще дойдат в България.  Едно дърво, което ще бъде посадено в България, липата, славянското дърво. Пропагандират мир и братство между народи, които могат да се разбират без преводач". 

Сотиров също не се предаде лесно:

"Вие плачете за Путин да бомбардира България. Колкото КГБ-истът Путин е православен, толкова и тези хора са рокери. Вас ви издържат от Москва. Непрекъснато ходите в Москва, на Копринка. Това ли е българският национализъм русофилството?"

Ташева обаче продължи с аргументите и напомни, че няма фондация "Русия за България", а има "Америка за България".

"Не съм получила нито една копейка. Представлявам тези хора, за които рокерите са добре дошли в България, с тяхното мирно послание", заяви Ташева.

Организацията на посещението на "Нощни вълци" -  "Славянски свят 2016"  - предвижда на 23 юни да тръгнат няколко лъча, които да прекосят 12 държави. Една от спирките е България. У нас посещението им ще започне от Бургас, като те ще посетят Шипка, Троянския манастир, Рилския манастир.