"Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство, начело с министър Румяна Бъчварова"

Така депутатът от БСП Красимир Янков завърши дългата си декларация от името на парламентарната група, с която левицата поиска оставката на силовия вицепремиер. Това е поредната акция на БСП, откакто се заяви за категорична опозиция на последния си конгрес и обяви курс към предсрочни избори. Ден по-рано социалистите поискаха и оставката на другия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева.

Янков обяви, че повод за декларацията са думи на Бъчварова, според които "битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото".

Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешния ред от действията и бездействията, на която произтичат процеси във всички сфери на страната ни, веднага възниква въпросът за 6 години какви са истинските мащаби от лошото управление на МВР“, заяви коментира Красимир Янков.

Депутатът обяви, че битовата престъпност днес е в такива мащаби заради огромната нищета на огромна част от населението, като размерите са достигнали безконтролност в малките населени места, където безработицата е почти 100 %. А за това състояние вината е на "антисоциалното управление на ГЕРБ". Янков се възмути от констатация на МВР, която цитира, че министерството не е в състояние да осигури сили на реда във всяко населено място и припомни как управляващите са отменили мерките на кабинета "Орешарски" в патрулирането да се включи и жандармерията. 

Според социалистите и инцидента с Димитър Желязков-Митьо Очите в Слънчев бряг е показал и провал в битката с организираната престъпност. По думите на депутата и туристическият сезон е бил подложен на дъжд от куршуми и тази нетрадиционна форма за „стимулиране“ на туристопотока ще бъде отчетена с отрицателен финансов резултат в края летния сезон. 

Янков добави към мотивите си за оставка и забавянето в строежа на стена по границата с Турция заради бежанците и новия Закон за МВР, който предстои да бъде приет.