Турция може да проведе референдум, за да изясни трябва ли й или не да продължи преговорния процес за влизане в ЕС.

Това заяви снощи президентът на страната Реджеп Ердоган в реч, произнесена в Истанбулския университет, предаде ТАСС.

"ЕС ни дискриминира- ЕС официално ни даде дума още през 1963 година, но все още бави този процес. Ако ЕС направи крачка назад заради темата за тероризма, ние лесно ще обясним ситуацията на народа. И ще попитаме нацията да продължим ли преговорите за влизане в ЕС или не", каза Ердоган.

Той изтъкна, че Европа не иска да приема Турция, тъй като тя е преобладаващо мюсюлманска. И в това има дискриминация.

Ердоган допълни, че ръководството на ЕС трябва да си помисли какво ще прави, ако Турция отвори границите си и бежанците тръгнат към Европа.

"Ние ще си живеем, както и преди, без отмяна на визите. Но ще могат ли европейските страни да приемат със същото хладнокръвие ситуацията, при която бъдат разбити всичките мечти на милиони бежанци, животът на които е свързан със споразумението за реадмисия, с възможностите, които то предоставя?", попита турският президент.

Споразумението за реадмисия е ключов аспект от визовата либерализация. То може да направи по-ефективни договореностите между Турция и ЕС в областта на борбата срещу нелегалната миграция и тероризма.

Преди Ердоган няколко пъти предупреди, че ако преговорите за отмяна на визите се провалят, споразумението за реадмисия няма да мине през парламента в Анкара.

Ердоган направи изявлението си деня преди провеждането на референдума във Великобритания за или против оставането на Обединеното кралство в ЕС. Той не пропусна да коментира и това събитие.

ЦЕЛИЯТ СВЯТ СЕГА ОСТРОВА ГЛЕДА. КОИ ДЪРЖАВИ ТРЕПЕРЯТ ОТ "БРЕКЗИТ"

BREXIT НЕВЪЗМОЖЕН

Според него британците няма да гласуват за излизане от Съюза.

"Великобритания ни изпраща сигнали, че до 3000 година няма да влезем в ЕС. Защо ти, Камерън, не ми го каза при личната ни среща. Утре (днес - б.р.) във Великобритания има референдум. И аз още сега казвам - те ще гласуват да не излязат от ЕС, като представят нас в качеството на причина за това решение", каза Ердоган, като се обърна задочно фамилиарно към британския премиер Дейвид Камерън.