"Ролята на опозицията е да иска оставки."

Това бе краткият отговор на лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпроса защо БСП иска Румяна Бъчварова да напусне поста на вътрешен министър. Той повтори и уверенията си от снощи след изслушването на Бъчварова в комисията по сигурност, че е имало "достатъчно добри отговори" по отношение на мерките, взети след престрелката в Слънчев бряг.

На въпроса дали има основание критиката на БСП към вътрешната министърка, той каза:

"Разбира се, че винаги има някакъв резон във всяка една критика, и трябва да има чуваемост. Аз вярвам, че министър Бъчварова много добре си дава сметка за всяка една забележка, която дава парламентарната комисия. Ако започнем да съпоставяме периоди в управлението на БСП и ГЕРБ, мисля, че всичко това ще бъде неприятно за БСП."

Цветанов все пак отказа да даде оценка на Бъчварова, като подчерта, че това е работа на министър-председателя, който я е назначил. Но подчерта, че според него тя полага всички усилия да си върши работата.

Значително по-остър обаче бе към подчинените на министърката в МВР:

"Остава усещането, че не е приведен в известност целия криминален контингент. Аз не мога да си представя като попиташ областните директори на МВР дали едно лице е криминално проявено, осъждано, да не получиш отговор, да кажат колегите, че справката не е пред тях или нямат спомен дали лицето е осъждано. Според мен това е недопустимо. Те трябва да знаят абсолютно всичко."